Bezárás

STILL iGo – egyedülálló automatizált targonca megoldások

Írta: Szerkesztőség - 2013 november 27.

Az iGoEasy rendszert kisebb volumenű, de monoton anyagmozgatási feladatokat végző vállalkozásoknak fejlesztette ki, amelyek ilyen jellegű feladataikat eddig hagyományos gyalogkíséretű targoncákkal látták el.

Az innovatív rendszer alapja egy teljesen automatizált EGV-S 14/20 típusú gyalogkíséretű targonca, reflektorokkal, fedélzeti számító-géppel és vezérlő eszközként működő iPad, iPad mini vagy iPod touch készülékkel kiegészítve. Az iGoEasy rendszer használatával a rendszer üzemeltetői teljesen automatikusan tudják elvégezni az egyszerű anyagmozgatási feladatokat és ehhez nincs szükségük különösen képzett szakemberre. Ezzel a STILL új kategóriát teremtett az egyszerű kezelhetőség terén.

 

Az iGoEasy ideális felhasználási területe például a készáru elszállítása, vagy a félkész termék átszállítása egyik géptől a másikig. Ez az automatizált targonca legfeljebb 100 méter hosszú pályán és legfeljebb 800 mm-es magasságig folyamatosan ismétlődő anyagmozgatási feladatokat végez, így egyfajta mobil, bármikor áthelyezhető szállítószalag koncepcióját valósítja meg.

 

A rendszer használatba vétele egyszerű, és a “Teach-In” vagyis betanítási folyamattal kezdődik. Ahhoz, hogy a targonca meg tudja határozni a saját helyzetét és önállóan tudjon a raktáron belül navigálni, mindenekelőtt lézer visszaverő reflektorokat kell felszerelnünk a raktárba és azok pontos helyzetét kell fel kell ismertetnünk a targoncával. Ehhez először kézi üzemmódban végigvisszük a gyalogkíséretű gépet a pályán, miközben a gépre szerelt érzékelők automatikusan bemérik a reflektorok helyzetét.

 

Ezután meghatározzuk azokat a helyeket, ahonnan árut kell a gépnek felvennie és ahol azokat le kell majd adnia: ehhez másodszor is át kell vezetni a gépet a raktáron, az adott pontokon felvenni vagy letenni raklapot és regisztrálni az aktuális pozíciót az iPad készüléken. Ilyen módon legfeljebb nyolc különböző pozíció rögzíthető. Néhány mozdulattal további segédpontokat, például kereszteződéseket is rögzíthetünk az iPad memóriájában. Végül egymáshoz rendeljük a forrás- és a célpozíciókat, vagyis azt, hogy honnan hová kell az adott anyagot a targoncának szállítania, illetve hogy melyik célhoz honnan vihet árut vagy anyagot a gép. Az így meghatározott útvonalpontokból számítja ki az iGoEasy iPad-alkalmazás önállóan az optimális útvonalakat. A kezelőnek már csak ellenőriznie kell és jóvá kell hagynia a számított eredményeket. A betanítási műveletsor után a rendszer azonnal üzemképes.

 

A szállítási feladatokat az iPad érintőképernyőjén adhatjuk meg néhány ujjmozdulattal és WLAN kapcsolaton tudjuk azt átküldeni a targonca memóriájába. A forrás és a cél kombinációja rögzített vagy változó is lehet, elég csak megérintenünk a képernyőt, hogy automatikusan végrehajtsa a gép az adott szállítási feladatot.

 

 

Teljesen egyértelmű ügyfélelőny, hogy a precíz navigációnak köszönhetően kizárt az állványrendszer sérülése, ugyanakkor az áru egyenletes sebességű és kíméletes út után sértetlenül ér a rendeltetési helyére. A rendszer által teljesen elkerülhetőek a monotonitás okozta balesetek. A viszonylag alacsony targonca, valamint karbantartási és javítási költségeknek köszönhetően jelentősen csökkennek a beruházási és az üzemi költségek. Így az iGoEasy már egy targonca üzembe helyezésével is biztosítja a STILL automatizálási megoldásainak valamennyi előnyét.

 

Mivel a STILL, a klasszikus vezető nélküli targoncák gyártóival ellentétben a sorozatban gyártott normál targoncákat automatizálja, ezért ezek a gépek kettős manuális és automata üzemmódra is alkalmasak. Ezáltal rugalmasan reagálhatóak le hirtelen jelentkező előre nem programozott egyedi feladatok. Ugyanakkor a vezérlő automatikát érintő meghibásodás esetén is rendelkezésre áll a targonca, így nincs kiesés. Ilyen módon az ügyfél rugalmasan reagálhat az esetleg gyorsan változó körülményekre, illetve a hirtelen jelentkező, gyorsan változó egyedi feladatokat is el tudja látni a targoncával.

 

A STILL iGoRemote egy távirányítóval vezethető, azaz félautomata CX-T vontatót jelöl. A vontató targoncák vezetői az egyes célállomások elérésekor megállnak a legjobbnak ítélt pozícióban és le vagy felpakolják a kívánt árut. Azonban gyakran előfordul, hogy a több vontatmányból álló szerelvény több kocsijáról vagy kocsijára kell pakolni. Ilyenkor a targoncavezető a legtöbbször előre gyalogol a géphez és kicsit előrébb áll, majd ismét megteszi az utat a megfelelő kocsiig. Az iGoRemote rendszerrel szerelt vontatók esetében a targonca kezelője egy távirányító segítségével képes a szerelvényt előre mozgatni anélkül, hogy a vontatóhoz kellene gyalogolnia. A rendszer biztonságos működtetése érdekében a targonca egy lézer berendezés segítségével pásztázza maga előtt az utat és képes önműködően lefékezni, ha akadály kerül az útjába. Az iGoRemote segítségével akár feleződnek az érintett munkaállomásokhoz tartozó kiszolgálási idők egy klasszikus vontatási feladat alkalmával. Ez a rendszer ideális például a hosszú utakat bejáró, komissiózási feladatokat ellátó vontatókat üzemeltető cégeknek.

 

Mindezek alapján látható, hogy a STILL iGo rendszerei amellett, hogy rendkívül felhasználóbarát módon működnek, a piacon egyedülálló automatizálási megoldásokat valósítanak meg.

 

A STILL világszerte kínál testre szabott intralogisztikai megoldásokat a villástargoncák, raktártechnikai eszközök, szoftverek, valamint szolgáltatások és szerviz területén. A Hans Still által sok kreativitással, vállalkozói szellemmel és tudással 1920-ban létrehozott cég hamar világszerte ismert és elismert márkává fejlődött. Mára már több mint 7.000 magasan képzett munkatárs dolgozik együtt a kutatás, fejlesztés, gyártás, értékesítés és a szerviz területén, hogy világszerte meg tudjon felelni az ügyfelek elvárásainak. A vállalat sikerének kulcsa a rendkívül hatékony termékek széles választéka, az egyes szakágakra specializálódott, a kis- és nagyvállalatok esetében egyaránt sikerrel alkalmazható komplett megoldások sora, amely egészen a számítógéppel támogatott hatékony raktári-és anyagmozgatási rendszerekig terjed.

 

 

STILL Kft.

2851 Környe, Tópart u. 1.

Tel.: +36 34/573-210

Fax.: +36 34/573-260

E-mail: [email protected]

www.still.hu