Automatizált a csomagkezelés a DPD Hungária új elosztó központjában

Írta: Transpack - Hirdetés - 2020 december 03.

A DPD Hungária Kft. ünnepélyes keretek között átadta Budapesten új, környezetbarát elosztó központját. Az 5,5 milliárd forintos beruházással a vállalat hazánkban megduplázta csomagszortírozó kapacitását.

 

„Kőkorszakból az űrkorszakba repít”

Európa egyik vezető logisztikai szolgáltatója, a DPDGroup hálózatában 1,3 milliárd csomagot szállított 2019-ben, és77 000 csomagszállítási szakértő kollégája szolgálja ki az ügyfelek igényeit a belföldi és a nemzetközi csomagszállítás területén. A DPD 2003 óta van jelen Magyarországon: dinamikus és sikeres fejlődését mi sem bizonyítja jobban, minthogy a DPD teljes egészében saját forrásból valósította meg Budapesten a mostani, 5,5 milliárd forint értékű, zöldmezős beruházását. Az új elosztó központ 5,6 hektáron terül el, ahol a csomagok szortírozása a vadonatúj, 6300 m2 területű épületben történik.

Az új szortírozó központ a DPD Hungária Kft.-t a kőkorszakból az űrkorszakba repíti, több tucat fejlődési lépést kihagyva. E területen az eddig meglévő hátrányát nemcsak ledolgozta ezzel a beruházással a vállalat, de egy lépésben piaci előnyre is szert tett – hangsúlyozta az elosztó központ ünnepélyes átadóján Czifrik Szabolcs, a DPD Hungária Kft. ügyvezető igazgatója.

Különös büszkeséggel tölti el a vállalat vezetését és dolgozóit, hogy a koronavírus okozta kritikus helyzet ellenére a kitűzött határidőre elkészült az új logisztikai központ.

 

DPD Hungária új elosztó központja

 

Fantasztikus sikertörténet

Az új elosztó rendszer nemcsak duplájára növelte a vállalat szortírozási kapacitását: teljesen automatizált is, ezáltal jelentősen csökkent az emberi közreműködés mértéke.

A DPD Hungária Kft. története fantasztikus sikersztori – emelte ki online köszöntőjében Yves Delmas, a DPDgroup európai operációs igazgatója, aki a GeoPost alelnöke is. Rendkívül gyors növekedése, valamint a tranzitforgalomban betöltött szerepe miatt ez a régiós piac igen fontos a DPDgroup számára. Európa vezető cross-border szolgáltatójaként továbbra is törekszenek arra, hogy ügyfeleik igényeit ne csak a magyar piacon, hanem egész Európában a legmagasabb szinten elégítsék ki. A most felépült elosztó központ pedig tovább erősíti a cég piaci pozícióját.

 

Óránként akár több mint 11 ezer csomag kezelése

A köszöntőbeszédeket követte az ünnepélyes szalagátvágás, majd a központ bemutatása. A DPD nemzetközi CSR-programjával összhangban – miszerint a vállalat nemcsak 100 százalékban kompenzálja szén-dioxid kibocsátását, hanem jelentősen csökkenti is azt – az építés során maximálisan figyelembe vették a környezetvédelmi szempontokat. A belső térbe a kor legfejlettebb és legenergiatakarékosabb gépészeti és elektromos berendezései kerültek. Az épület környezetében pedig 70 lombos fát ültettek, valamint 20 ezer m2-es zöldfelületet is kialakítottak. Az 58 dokkolókapuval ellátott csarnokba szintén energiatakarékos, teljes mértékben automata csomagszortírozó rendszert telepítettek. A technológia kiválasztásnál is fontos szempont volt a lehető legalacsonyabb zajszint és környezetterhelés.

 

 Az ünnepélyes szalagátvágással megnyitotta kapuit a DPD automata szortírozó központja
Az ünnepélyes szalagátvágással megnyitotta kapuit a DPD automata szortírozó központja

 

Az új szalagrendszer érdekessége a modularitás, ami igény szerint gyorsan és rugalmasan bővíthető. A pálya teljes hossza 340 méter, amin 2,5 m/s sebességgel haladnak a csomagok, teljes biztonságban. A rendszer maximális kapacitással működtetve óránként akár 11 250 csomagot is képes kezelni, amit jelenleg 9 beszállító pálya és 36 kiszállító csúszda biztosít. A „cross-belt” szortírozási eljárásnak köszönhetően a csomagok végig kontroll alatt haladnak a szőnyegen, és keresztirányú mozgással jutnak a megfelelő rakodókapuhoz. Semmi nem löki vagy üti meg a csomagokat, ezzel is biztosítva a sérülésmentes szortírozást.

Ez a létesítmény biztosítja a vállalat további fejlődésének alapját, hiszen a magyarországi csomagpiacon továbbra is dinamikus, kétszámjegyű növekedésre számítanak.

 

Csomor Zsolt