fbpx

A holnap londoni teherautójában középen ül a járművezető

Írta: Csomor Zsolt - 2020 augusztus 21.

Jövőre Londonban megkezdik a teherautó tesztelését, ami a környezetében lévő gyalogosok és kerékpárosok jelenlétét is figyeli. A járművet egy svéd start-up, a Volta alkotta meg.

 

Jelentősen nő a látómező

A teljesen elektromos, 16 tonnás Volta teherautót a városokban és azok környékén szeretnének használni, számolt be róla a brit standard.co.uk portál. A teherautó akár 80 km/órás sebesség elérésére is képes, maximális hatótávolsága pedig 160 km. A helyet, ahol általában a dízelmotor található, a kabin váltotta fel. Ez teszi lehetővé, hogy a járművezető számára lentebb ülhessen. A gépkocsivezető számára így jelentősen nő a látómező, miközben a holttér csökken.

A járművezető középen foglal helyet és 220 fokos panorámával rendelkezik. A járműbe mindkét oldalról egy széles, magas, automatikus tolóajtón keresztül szállhat be. Ezenkívül a kabint lesüllyesztették olyan szintre, hogy a járművezető szemének vonala körülbelül 5 láb 9 hüvelyk (1,8 m) lett, azaz a gyalogosok magasságában. Ezen felül segítséget nyújtanak a tolató kamerák, amelyek a hagyományos tükröket helyettesítik, és a járművezetőnek 360 fokos kilátást biztosítanak a jármű körül.

 

 

Új szabványokat állít fel

A teherautó megalkotói szerint a közúti közlekedés biztonsága szempontjából ez új szabványokat állít fel. A svédek szerint akár 23% százaléka a gyalogos és 58 százaléka a kerékpárosok halálesetekhez a teherautóknak is közük van, bár a mérföldekben mért arányuk a közúti forgalomban mindössze csak 4 százaléka.

A prototípus fejlesztés alatt áll, de már 2021 elején a járműveket a DPD futárszolgálata teszteli a londoni ultra-alacsony károsanyag kibocsátású övezetben.

 

 

Kép forrása: Volta