fbpx

A Jungheinrich elnyerte „Az Év Targoncája 2013” díjat

Írta: Szerkesztőség - 2013 november 28.

Az Év Targoncája díjat (International Forklift Truck oft he Year – IFOY) négy kategóriában hirdették meg a legjobb anyagmozgató gépek és megoldások kiválasztására. A non-profit szervezet célja az anyagmozgatással foglalkozó iparág vívmányainak és innovációinak megismertetése, valamint a teljes intralogisztikai ágazat versenyképességének és imázsának növelése. 

Az IFOY Award-ról, a targoncák „Oscar díjáról” minden évben nemzetközi szakújságírókból álló független zsűri dönt. Az IFOY Award tulajdonosa a VDMA anyagmozgatási és logisztikai rendszerekért felelős szakmai egyesülete, fővédnöke a német szövetsége gazdasági minisztérium, partnere a hannoveri CeMAT világkiállítás.

Az elődöntők során a hannoveri vásár területén egy héten keresztül tesztelték az anyagmozgató gépeket. A targoncák Oscar díjára a 2011. június 15. után piacra bevezetett újdonságokat és újításokat lehetett nevezni. Az értékelés nagy része az IFOY teszt alapján történt.

 

Az IFOY Award során többek között az alábbi szempontok alapján döntött a zsűri: 

  1. innováció és technológia
  2. design, ergonómia és kezelési kényelem
  3. biztonság
  4. gazdaságosság
  5. fenntarthatóság

 

A logisztikai rendszereknél további szempontok voltak még:

  1. az újítás mértéke
  2. az innováció
  3. az ügyfél előnye
  4. fenntarthatóság
  5. a piachoz történő alkalmazkodás

 

A zsűri, Dr. Philipp Rösler német gazdasági miniszter védnöksége alatt az első kiválasztás után ez év tavaszán 12 targoncát és megoldást jelölt 4 kategóriában. A nevezés után a zsűri elnökének, Anita Würmsernek vezetésével kiválasztásra kerültek a „legeslegjobb” gépek.

 

A Jungheinrich egyedüli gyártóként, mind a négy kategóriában bekerült a legjobbak közé. A végső döntés június 4-én került kihirdetésre a müncheni CeMAT@transport logistic kiállításon. A Jungheinrich – egyedüliként az anyagmozgató gép gyártók között – két kategóriában is elnyerte a targoncák Oscar díját.

 

Az egyik nyertes a bajorországi Moosburgban gyártott belső égésű motorral felszerelt DFG/TFG 540s típusú hidrosztatikus meghajtású homlokvillás targonca (a homlokvillás targoncák 3,5 tonna feletti teherbírással kategóriában). A hidrosztatikus meghajtású „nagy” Jungheinrich targonca (VFG 540s-550s) – 600 mm tehersúlypontnál – képes akár 5.000 kg szállítására, akár 7 méter magasságig emelni, és eredeti német hidrosztatikus hajtástechnológiával rendelkezik. Hidrosztatikus menettulajdonságok kiváló vezetési kényelmet, valamint intenzív alkalmazáskor is magas rakodási teljesítményt biztosít. Az alacsony fogyasztás, a nagyfokú kezelési komfort és a nagy rakodási teljesítmény éppúgy meggyőző volt a zsűri számára, mint az alacsony kipufogógáz kibocsátás, amely már az új kipufogógáz kibocsátási normák (EU III b kategória) bevezetését is megelőzte.

A másik győztes a Jungheinrich norderstedti gyárában készülő ETV/ETM 216 típusú tolóoszlopos targonca (a raktártechnikai gépek kategóriájában). A teljes gépkonstrukció alapja a helytakarékos raktározási megoldás biztosítása. A Jungheinrich tolóoszlopos targonca maximális emelési magassága 10.700 mm. Így a gép már 10.500 mm legfelső tárolási szinttel rendelkező állványrendszereket is ki tud szolgálni.

A targonca képes akár 1.600 kg tömegű árut emelni és szállítani. Az új fejlesztés során a maradvány teherbírás is növelésre került. Ez azt jelenti, hogy 10 m emelési magasság felett a targonca akár 1.000 kg tömeget is emelhet. A targoncát nemcsak a különböző felszereltségi csomagok alapján, hanem az energiahatékony, különböző alkalmazásokra testre szabható, választható asszisztencia rendszer miatt jelölték. A nemzetközi zsűrit meggyőzték a gép jellemzői.

„Ez a kitüntetés a Jungheinrich számára nagy megtiszteltetés és motiváció egyben” – nyilatkozta Hans-Georg Frey, a Jungheinrich AG igazgatótanácsának elnöke. „Örülünk, hogy az eddigi kutatásba és fejlesztésbe fektetett invesztícióinkat egy ilyen díjjal nemzetközileg is elismerik.”

A nagy számú benyújtott innovációnak és a nemzetközileg elismert szakújságírókból álló zsűrinek köszönhetően a díj – hasonlóan a haszongépjárműveknél meghirdetett „Truck of the Year” díjhoz – az intralogisztikai szektor egyik nemzetközileg elfogadott elismerése.

 

www.jungheinrich.hu