fbpx

Ők aztán tényleg jól járnak!

Írta: Szerkesztőség - 2017 március 22.

Több milliót spórolhatnak a fuvarozók a NiT és az UTA megállapodása révén

3500 magyar fuvarozó kisebb benzin- és szervizköltséggel, alacsonyabb útdíjakkal közlekedik, miután 15 országra érvényes együttműködési megállapodást kötött a NiT Hungary és az UTA. A kedvezményes üzemanyag- és szervizárak, út-, alagút- és híddíjak mellett a fuvarozók számára további előnyt jelent, hogy az Európa szerte 54 ezer helyen elfogadott UTA-kártyával jelentősen csökkenthető a költségeik elszámolásával kapcsolatos adminisztráció.

A 2000-ben a közúti fuvarozók szakmai érdekképviseletére és érdekvédelmi szervezeteként alakult Magánvállalkozók Nemzeti Ipartestületének NiT Hungary tagságát mintegy 3500 belföldi, illetve nemzetközi áru- és személyszállítási egyéni vállalkozó és társas vállalkozás alkotja, 80%-uk közúti árufuvarozást, 20%-uk személyszállítást végez, döntően nemzetközi, főleg nyugat-európai relációkban. E vállalkozások évente átlag 580 millió euróért vásárolnak üzemanyagot, fizetnek különböző díjakat, és vesznek igénybe a fuvarok teljesítéséhez szükséges szolgáltatásokat külföldön. ? A NiT Hungary és az UTA megállapodásának legfontosabb eredménye az, hogy a magyar fuvarozók az eddigieknél is nagyobb kedvezménnyel üzemelhetnek a számukra legfontosabb 15 európai célországban, tovább javítva ezzel hatékonyságukat és versenyképességüket a közép-kelet európai versenytársaikkal szemben – mondta Dittel Gábor, a NiT ügyvezető főtitkára.

– Az UTA üzemanyag- és szervizkártyával már eddig is 40 európai országban és több mint 54 ezer elfogadóhelyen fizethettek kedvezményesen a magyar fuvarozók – mondta Réthy Kinga, az UTA (a cég a személy- és áruszállító vállalkozások részére kibocsátott üzemanyag- és szervizkártyák piacának egyik vezető szereplője) Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója, hozzátéve: a mostani megkötött megállapodás az általános mértéken felüli kedvezményeket biztosít a NiT Hungary tagok számára, flottájuk méretétől függetlenül, az útjaik során felmerült üzemanyag és útdíj költségekből.

A NiT Hungary és az UTA megállapodása Ausztriára, Németországra, Csehországra, Szlovákiára, Lengyelországra, Franciaországra, Spanyolországra, Portugáliára, Szlovéniára, Olaszországra, Belgiumra, Finnországra, Norvégiára, Svédországra és Angliára terjed ki, de kedvező tapasztalatok esetén az ipartestület és a kártyaszolgáltató az országok körét tovább bővítheti.

Mindez jelentős, akár több milliós megtakarítást is hozhat az egyes vállalkozóknak-vállalkozásoknak. Például egy 3 járműből (40 tonnás kamion vagy autóbusz) álló flottát üzemeltető és jellemzően Ausztriába, Németországba valamint Olaszországba fuvarozó kisvállalkozás, járművenként havi 10.000 km-es futásteljesítmény mellett, évente járművenként 50 ezer – azaz összesen 150 ezer – eurót, vagyis durván 46 millió forintot költ üzemanyagra és útdíjakra. Ebből az összegből az UTA és a NiT számításai szerint a kedvezményekkel mintegy 9 ezer euró., azaz csaknem 3 millió forint megspórolható.