fbpx

Nyomdagaléria

Írta: Szerkesztőség - 2017 október 12.

Művészi múlt

Találó a galéria kifejezés, mert zömmel olyan ma már páratlannak mondható nyomdai relikviákkal találkozhat a látogató a kiállítás helyiségeiben, amelyek egykor az ólom világát képviselő klasszikus nyomdászatban voltak használatosak. Zömmel a 20. század nyomdászatáról van szó, de a gyűjtemény az 1800-as évek végétől az 1970-es évek végéig mutatja be a nyomdászmesterséget átfogó technológiai fázisokat, a nyomdai betűöntéstől a kézi szedésen, reprográfiai fényképezésen és a magasnyomó klisékészítésen keresztül a magas- és litográfiai nyomtatáson át a könyvkötészetig. Mindemellett találkozhatunk rézkarccal, linó- és rézmetszet-nyomtatással, amelyet részleteiben már csak művészek használnak alkotásaik során.

Évtizedek munkája

A galériában a Nyomdamúzeum Egyesület és több magánszemély által évtizedek alatt összegyűjtött kiállítási anyag látható. A kiállítótérben nyomdagépek sorakoznak, van közöttük festékezőtárcsás és hengersoros, kézi és lábpedálos, valamint motorikus is. A lényeg: mindegyik működőképes, ami köszönhető Novokrescsenszkov Tamásnak, az Egyesület elnökének, aki életre keltette a sokszor csak főbb darabjaiban megmaradt nyomdagépeket. Látható itt komplett szedőműhely a tárlók szedőszekrényeiben lévő ólombetűkkel, a hatpontos nonpareille-től a harminchat-pontos háromcicerósig – vajon a mai számítógépes világunkban emlékszik még valaki a nyomdai Didot-Berthold-féle pontrendszerre és az elnevezésekre? A tördelőasztalokon a regálok fölötti polcokon ólomstégek sorakoznak. A könyvkötészet műveletei is nyomon követhetők. A kiállított tárgyak között kaptak helyet a présaranyozás eszközei-kellékei, találkozhatunk a szortiment kötészet eszközeivel, köztük olyan ritkaság gazdagítja a gyűjteményt, mint a kézi csavarorsós prés fából vagy kézi késes könyvgyalu. Az üvegfedeles tárlókban páratlannak mondható kötészeti réznyomó elemek, filéták és nyomtatványok láthatók.

A galériaavató

Az ünnepélyes májusi galériaavató két napján az 5. Mesefesztivál résztvevői (ötszáz gyermek és felnőtt) vetítéssel egybekötött írás- és nyomtatástörténeti bemutatót láthatott. A kiállítás megtekintése mellett interaktív foglalkozás keretében kipróbálhatták a kézisajtóval történő levelezőlap-nyomtatást, volt kifestőkönyv-készítés, valamint pólónyomtatás.

A galéria további tervei között szerepel az iskolai és intézményi csoportos interaktív foglalkozások, csapatépítések rendszeressé tétele, illetve a gyűjtemény gyarapítása.

Megközelíthető

A Nyomdagaléria Vecsésen, a Vértesi Nándor utca 9. szám alatt, az 1920-as években épült egykori Vecsési Kultúrház épületében működik. Személygépkocsival a belvárosból harminc perc alatt lehet elérni a Nyomdagalériát, sőt a Nyugati pályaudvarról fél óránként menetrend szerinti járat indul, és a Vecsés-Kertekalja megállóhelyen kell leszállni, az utazási idő fél óra, majd az állomástól gyalogosan tíz perc séta. A látogatás jelenleg előzetes időpont-egyeztetéssel lehetséges a Nyomdagaléria Facebook-oldalán keresztül.

Aki most tanult meg olvasni, vagy aki még a betűk bűvöletében él ? annak meg pláne ? mindenképpen meg kell néznie az interaktív Nyomdagalériát!

További információ:

E-mail: [email protected]

Telefon: 06 (1) 331-1107

Internet: https://www.facebook.com/nyomdagaleria/

LUPE Magazin P. J.