fbpx

Téliről nyárira – Indul a szezon!

Írta: Szerkesztőség - 2018 március 21.

Indul a szezon

A nagy abroncscsere március második felében érkezik, az autósok 55 százaléka ekkor indul el a szervizbe, harmaduk viszont ennél kicsit pesszimistább, és kivárja az áprilist. Az autósok több mint fele úgy számol, hogy közel 10.000 forintot fog költeni a szettek cseréjére, de ötödük azt se zárja ki, hogy 4 gumi téliről nyárira való átszerelése a 10.000 forintot is meghaladja majd. A válaszadók közel 18% még mindig otthon, saját maga szereli fel a nyári gumikat a téli helyett.

A kutatásból az is jól látszik, hogy az autósok túlnyomó többsége árgus szemekkel figyeli a hőmérőt, és ha az 7 fok feletti hőmérsékletet mutat, úgy gondolják, hogy elérkezett a nyári gumira váltás ideje. Érdemes ezért már most időpontot foglalnunk a szervizünkben, hiszen hamarosan eljön az igazi tavasz, amikor már hajnalban és éjszaka is bőven plusz fokokat mérhetünk. A négy évszakos abroncsok még nem elterjedtek hazánkban, csupán a válaszadók 6.9 százaléka használ ilyen típusú gumit, ők csak akkor cserélnek, ha azokon kopás jeleit fedezik fel.

A kopott gumi, életekbe is kerülhet

Az autósok 80 százaléka már tudja, hogy Magyarországon a törvényileg előírt mintázatmélység 1,6 mm, ötödük viszont még mindig nincs tisztában a hazánkban is érvényben lévő a szabályozással. Kevesebben tudják viszont azt, hogy a biztonságos vezetéshez szükséges mélység 3-4 mm, az autósok harmada gondolja úgy, hogy ennél kopottabb abroncsokkal is bátran indulhatnak útnak. Ez azért is érdekes, mert a válaszadók 60 százaléka élt már át olyan veszélyes helyzetet, amelynek oka a nem megfelelő abroncs volt. A kopott, fékezéskor nem megfelelően tapadó, a vízen elcsúszó abroncs ékes példája az ellenőrzés hiányának. Azt is meg kell jegyeznünk, hogy a válaszadók 35%-a számolt be arról, hogy kátyúba futás miatt érte gumiját sérülés tette hozzá Mikolai Béla, az Apollo Vredestein Kft. szakértője.

Jó hír

Közel 70 százalék gondolja úgy, hogy inkább messzebb utazik, és többet fizet egy jól felszerelt műhelyben megbízható szakembernek, minthogy a gumiabroncsok cseréjén, ellenőrzésén vagy éppen javításán spóroljon. Abban az autóvezetők túlnyomó többsége egyet ért, hogy a fékek és az abroncs állapota kulcsfontosságú biztonság szempontjából, de a kutatás eredményei azt mutatják, vannak még hiányosságok a szakszerű ellenőrzés területén.

Összeállította: Kalmár Nárcisz