fbpx

Újabb siker a 3D nyomtatásban

Írta: Csomor Zsolt - 2019 március 26.

Dél-afrikai orvosok első ízben ültettek be 3D nyomtatóval készített középfülcsont implantátumokat.

 

Napjainkban jól ismert, hogy 3 dimenziós nyomtatóval térbeli modellek hozhatók létre, hiszen több éve bemutatták az első ilyen hihetetlen teljesítményű és képességű nyomtatókat. A 3D nyomtatókat ma már számos iparágban sikerrel használják: terjedése a sikereknek köszönhetően egyre nagyobb tereket hódít, így várható volt, hogy előbb-utóbb az egészségügyben is igen nagy hasznát veszik ennek a technológiának.

Dél-afrikai orvosok első ízben ültettek be 3D nyomtatóval készített középfülcsont implantátumokat. Ez a sebészeti eljárás válasz lehet a hallásvesztés egyes fajtáira, amelyeket veleszületett rendellenességek, fertőzés, sérülés vagy anyagcserezavar idézhet elő, olvasható a Pretoriai Egyetem közleményében.

A háromdimenziós nyomtatás segítségével sikerült előállítani a középfül csontjait, az emberi test legkisebb részeit. A hallócsontok három részből – üllőből, kengyelből és kalapácsból – állnak. A meghibásodott csontocskák cseréje kevesebb kockázattal jár, mint a jelenleg ismert protézisek beültetése. A beavatkozás minden ettől a problémától szenvedő betegnél – még újszülötteknél is – alkalmazható.