fbpx

Ötödször is EPAL Raklap Szimpózium

Írta: Csomor Zsolt - 2019 április 26.

Az European Pallet Association e.V. (Európai Raklap Szövetség) 2019. május 23-án immár ötödik alkalommal hívja össze a szakmabelieket, raklapgyártókat, javítókat, logisztikusokat, raktárosokat és vállalkozásvezetőket. A szakmai találkozó célja az európai raklap helyzet aktualitásainak megvitatása, a figyelem felhívása a gazdasági élet változásaira, valamint a legújabb technikai fejlesztések bemutatása.

Jönnek az intelligens raklapok

A Fraunhofer Intézet (IML) Anyagáramlási és Logisztikai részlege, valamint az European Pallet Association e.V. (EPAL) a Dortmundi laborban együtt fejlesztik a jövő rakodólapjait: a közös fejlesztés a célja a világ legnagyobb nyílt raklap piacának digitalizálása.

Az Ipar 4.0-nak köszönhetően az automatikusan követhető és ellenőrizhető teherhordók iránti igény gyorsan növekszik. A legfontosabb feladat olyan új interaktív raklap kifejlesztése, ami nemcsak teherhordó, de információhordozó is. A fejlesztés alatt álló intelligens eszközök képesek kommunikálni egy decentralizált hálózatban is. Az 500 millió raklap integrált rendszerében található egy központi rész, ami magában foglalja a megfelelő informatikai infrastruktúrát, valamint a mobil berendezésekhez alkalmas alkalmazások fejlesztését is.

Selyemút hatása a hazai logisztikára

Xi Jinping, a Kínai Népköztársaság elnöke 2013-ban meghirdette az Új Selyemút (vagy a későbbi nevén Egy Övezet, Egy Út) projektet. A pekingi tervek szerint 10-15 éven belül olyan, több mint 60 országot érintő gazdasági övezet jön létre, ami újra értelmezi Kína ázsiai, európai és afrikai kapcsolatrendszerét. A globális változások várhatóan nagy hatással lesznek mind a hazai szállítmányozásra, mind a raklappiac átrendeződésére.