fbpx

Lebomló csomagolásban a Vitéz Kürtős kalács

Írta: Szerkesztőség - 2019 május 22.

Bár a fonott kalácsokkal ellentétben a kürtőskalács egy spirál alakzatot formál, a Vitéz Kürtőskalács új csomagolása kapcsán mégis örömmel számolhatunk be több összefonódásról. Legfőképpen a Sipospack új PLA lebomló fóliája érdemel pár szót a természet védelme kapcsán.

A két cég együttműködésével kapcsolatban a környezetvédelem iránti elkötelezettséget fontos kiemelni, felelős vállalatként folyamatosan egyre többet tesznek az ökológiai lábnyom csökkentéséért. Egy csomagolástechnológiákkal foglalkozó cégnél a környezettudatos hozzáállás kardinális, mint ahogy a vendéglátóiparban csomagolt termékeket árusító sütödelánc esetében is. A Vitéz Kürtős és a Sipospack legújabb terméke csomagolásának nemcsak a dizájnja új, hanem egy teljesen lebomló, úgy nevezett (PLA) politejsav alapú fóliára és papírra váltanak.

Ki ne hallott volna a Vitéz Kürtősről?

A 2004-ben alapított kürtőskalács sütöde mára az ország egyik legnagyobb vállalkozása ennek a finomságnak a terén. Mára már több állandó helyszínen is találkozhatunk velük, illetve különböző rendezvényeken is megtalálhatóak, a Kürtőskalács fesztivál az ő nevükhöz fűződik.

A cég kürtőskalácsai 2019-ben nem csak új dizájnt kaptak, hanem termékeiket a megszokott csomagolás helyett teljesen lebomló, úgynevezett politejsav alapú fóliára (PLA) és papírra cserélték. A PLA csomagolások terén a több mint 20 éves Sipospack az egyik vezető név a szakmában, 100%-ban magyar tulajdonban lévő vállalkozás évente több mint 4000 tonna fóliát forgalmaz.

Környezetvédelmi szempontból többféleképpen is érdekes a fesztiválokon, bódékban, vagy akár futárhálózat által terített finomságok csomagolása. Élelmiszerek esetében nyilván az első kérdés, ami felvetődik, hogy szükség van-e csomagolásra, máshogy fogalmazva termelődik-e, és ha igen, mennyi hulladék termelődik a fogyasztás során.

A kürtőskalács speciális termék, hiszen friss, forró állapotában kerül a csomagolásba, aminek így nem csak higiéniai funkciója van, hanem a hőmérsékletre is rezisztensnek kell lennie. A csomagolás mellőzése fel sem merül, hiszen senki sem szereti, ha a cukros nyalánkság nyomot hagy ruházatunkon, kezünkön, vagy bárhol máshol.

A Vitéz Kürtős számára fontos egy olyan csomagolástechnikai partner, aki minden értékesítési formára kínál környezetbarát megoldást, ami jelen esetben a Sipospack komposztálható – úgy nevezett D808 típusú – fóliája. A D808 a lebomló fóliák között is egy speciális anyag, mely a magas hőmérsékletet jól tűri, illetve kompozit szerkezetű változatában a papírcsomagolás kezünket is megvédi a forró édességtől.

Miben különböznek a PLA típusú fóliák teljesen azoktól a hétköznapi fóliáktól, amilyenekre a legtöbb ember gondol a szó hallatán, miben újak és miért jók?

A PLA, azaz a politejsav (Polylactic acid, PLA) biológiai úton lebomló, hőre lágyuló műanyag, melyet növényekből állítanak elő. Elsősorban magas keményítőtartalmú gabonafélékből (kukorica, rizs, búza) lehet előállítani, tejsavas erjesztéssel és polikondenzációval, vagy pedig a dilaktid polimerizációjával (gyűrűfelnyitás). A kulcsszó a folyamat végén a teljes lebomlás és komposztálhatóság, amire nemzetközi tanúsítványokat állítanak ki, ezek elnyeréséhez szigorú követelményeknek kell megfelelni.

A nemzetközi minősítő szervezetek rendszereket dolgoznak ki a komposztálhatóság ellenőrzésére, szavatolására. Az ún. „OK Compost” jelölésű fóliák ipari körülmények között komposztálhatók. Ez azt jelenti, hogy szelektíven kell gyűjteni őket, majd ipari körülmények között lehet komposzttá alakítani. Környezeti szempontból hatékonyabbak az „OK Compost HOME” minősítésű fóliák, amelyek akár otthoni komposztáló edényekben is lebomlanak. Továbbá léteznek „OK Compost SOIL” és „OK Compost Marine” jelölésű fóliák is, amelyek a talajba vagy a tengerbe kerülve maguktól lebomlanak.

Az előállítási költségek miatt a lebomló fóliák ára egyelőre még jelentősen meghaladja a hagyományos fóliák árát, de a megnövekedő igény várhatóan át fogja rajzolni a fóliacsomagolás trendjeit, egyúttal az ilyen fóliák is egyre megfizethetőbbekké válnak. A Sipospack és a Vitéz Kürtős fontosnak tartja, hogy Magyarországon az élen járjon e pozitív trend alakításában, amiben a jelenleg még magasabb költségek sem jelenthetnek akadályt!

A végeredmény a legmodernebb csúcstechnológia összefonódása a hagyományok szerint készülő kultikus finomsággal, kompromisszumok nélkül. Az új PLA alapú fóliában a Vitéz Kürtős termékei a lehető legtovább megtartják friss ízüket, nem okozhat problémát a forró kalács és a kulturált csomagolás kompatibilis akár a fesztiválok, akár a nappali környezetében. Végül, de nem utolsó sorban a termelt hulladék 100%-ban lebomlik, komposztálható, vagyis ideális esetben 0%-kal károsítja direkt módon környezetünket!