fbpx

Egyre zöldebb a logisztika

Írta: Csomor Zsolt - 2019 május 23.

Napjainkban virágzik az e-kereskedelem, 2018-ra a teljes kiskereskedelem 14 százalékát tette ki az Egyesült Államokban. A gyors fejlődés a logisztikai rendszerek folyamatos bővülését is magával hozza, hiszen a termékeket el kell juttatni a vevőkhöz.

A logisztikai ágazat számára örvendetes növekedés komoly problémákat okoz a környezetnek. A közlekedés széndioxid-kibocsátása lassan meghaladja az energiaipari ágazatét. Ezt a trendet meg kell fordítani. Így abban az ágazatban, ahol a vállalatok teherautóik élénk színeivel próbálják megkülönböztetni magukat vetélytársaiktól, újabban a zöld lett a legdivatosabb szín.

A szállításnak és a logisztikának zöldebbé kell válnia, hogy Földünk tönkretétele nélkül fenntartható maradhasson a kiskereskedelemben ma uralkodó tendencia – vagyis az online rendelés és a fogyasztóhoz történő házhozszállítás előretörése.

A logisztikai cégek számára kiemelt jelentőségű, hogy járműveik a hét minden napján és a nap 24 órájában üzemképesek legyenek. Ehhez a tehergépkocsikat rendszeresen karban kell tartani, mert az esetleges kiesés késést jelent, a késés pedig végső soron költségnövekedést okozna. A gépjárműflottákat üzemeltető szállítóvállalatok napi szinten használják a MEWA szolgáltatásait. Többször felhasználható MEWA ipari törlőkendőket és MEWA MULTITEX olajfelfogó szőnyegeket, valamint oldószer nélküli MEWA mosóasztalokat vetnek be annak érdekében, hogy üzemeik működése megfeleljen a fenntarthatósági szemléletnek.

A műhelyekben rendszeresen tisztítani kell az alkatrészeket. Erre a feladatra kiválóan alkalmas a MEWA Bio-Circle ecsetes mosóasztal, aminek természetes mikroorganizmusokat tartalmazó tisztítófolyadéka biológiai eljárással bontja le a zsírokat és olajokat, így még a nagymértékben szennyezett darabok is alaposan megtisztíthatók.

Környezetünk megóvását szolgálja az is, hogy a járművek legkülönbözőbb alkatrészeit a MEWA többször felhasználható törlőkendőivel tisztítják. A kis textilkendőket a MEWA üzemeiben környezetkímélő módon kimossák, sőt, hővé alakítva még a kendő által felszívott olajokban és zsírokban rejlő energiát is felhasználják.