fbpx

Egyre zöldebb a logisztika

Írta: Csomor Zsolt - 2019 augusztus 17.

Abban az ágazatban, ahol a vállalatok teherautóik élénk színeivel próbálják megkülönböztetni magukat vetélytársaiktól, újabban a zöld lett a legdivatosabb szín.

Napjainkban virágzik az e-kereskedelem: felmérések szerint az Egyesült Államokban a 2016-os 390 milliárd dolláról 2018-ra 517 milliárd dollárra emelkedett az online vásárlások összvolumene, ami már a teljes kiskereskedelmi forgalom 14 százalékának felel meg. A gyors fejlődés a logisztikai rendszerek folyamatos bővülését hozza magával, hiszen a termékeket valahogyan el kell juttatni a vevőkhöz.

A logisztikai ágazat számára örvendetes növekedés komoly problémákat okoz a környezetnek. A közlekedés szén-dioxid-kibocsátása lassan meghaladja az energiaipari ágazatét. Ezt a trendet meg kell fordítani. Így abban az ágazatban, ahol a vállalatok teherautóik élénk színeivel próbálják megkülönböztetni magukat vetélytársaiktól, újabban a zöld lett a legdivatosabb szín.

A szállításnak és a logisztikának zöldebbé kell válnia, hogy Földünk tönkretétele nélkül fenntartható maradhasson a kiskereskedelemben ma uralkodó tendencia, vagyis az online rendelés és a fogyasztóhoz történő házhozszállítás előretörése. Egyre több magyarországi logisztikai cég számára fontos a fenntarthatóság. Köztük számos MEWA-ügyfelet is találunk, hiszen pozitív céljaik megvalósításához a MEWA jelentősen hozzá tud járulni, mondta Horváth László, a textilszolgáltatásban világszerte elismert vállalat magyarországi ügyvezetője.

A gépjárműflottákat üzemeltető szállítóvállalatok napi szinten használják a MEWA szolgáltatásait. Többször felhasználható MEWA ipari törlőkendőket és MEWA Multitex olajfelfogó szőnyegeket, valamint oldószer nélküli MEWA mosóasztalokat vetnek be annak érdekében, hogy üzemeik működése megfeleljen a fenntarthatósági szemléletnek.

Környezetünk megóvását szolgálja az is, hogy a járművek legkülönbözőbb alkatrészeit a MEWA többször felhasználható törlőkendőivel tisztítják. Az egyszer használatos tisztítókendőkkel szemben így nem hizlalják a szeméthegyeket, ugyanis a kis textilkendőket a MEWA üzemeiben környezetkímélő módon kimossák, sőt, hővé alakítva még a kendő által felszívott olajokban és zsírokban rejlő energiát is felhasználják.