fbpx

E-buszt fejlesztenek a villámtöltőhöz

Írta: Csomor Zsolt - 2019 október 21.

Az ABB és a King Long Group megállapodást írt alá, ami alapján a két fél a jövőben közösen fejleszti a világ leggyorsabb villámtöltőjével támogatott e-buszokat Kína virágzó, akkumulátoros buszokra alapozott tömegközlekedési piaca számára.


Forrás: ABB

Az e-busz az ABB TOSA villámtöltő rendszerével lesz felszerelve, ami az utascsere alatt néhány másodpercen belül feltölti a jármű akkumulátorát. A megoldásnak köszönhetően a járművet újratöltési igénye miatt nem kell néhány óránként kivonni az utasforgalomból, nincs szükség pótló járat beállítására, amivel biztosítható a flottaméret minimalizálása.

A partnerek kísérleti projektet hoznak létre Kínában azzal a céllal, hogy az ügyfelek számára bemutassák a megoldás kínálta előnyöket. Az együttműködés keretében a King Long cég az e-busz tervezését és szerelését végzi, míg az ABB az út menti töltőállomásból, áramátviteli rendszerből és a fedélzeti akkumulátorból álló TOSA villámtöltő megoldást szállítja.

A villámtöltő megoldás esetében nincs szükség a költséges felsővezetékekre. A megoldás segítségével a tömegközlekedési vállalatok járműflottájukat kibocsátásmentes, csendes, költséghatékony és környezetbarát e-buszok üzembe helyezésével fejleszthetik tovább.

A svájci Genf városában az ABB TOSA már egy kiépített, jól üzemelő e-busz technológiának számít. A megoldásra alapozott járműflotta már 500 ezer kilométert futott, több millió utast szállított, és több mint 1000 tonna szén-dioxid kibocsátást takarított meg.