fbpx

Sarkalatos problémát oldhattak meg az önvezetésben

Írta: Csomor Zsolt - 2019 november 05.

Az autonóm technológiát fejlesztő mérnökök régóta törik a fejüket, hogy miként birkózhatnak meg az épületsarkok okozta nehézségekkel.

Az MIT kutatói új trükkel segítenék az önvezető autók biztonságosabb közlekedését. Az épületsarkok ősi mumusai az autonóm technológiának, mivel nehéz kideríteni, hogy milyen veszélyek lapulnak meg mögöttük. Már eddig is rengeteg kísérlet folyt a sarkok mögé betekintést nyújtó rendszerek kifejlesztésére. A MIT is bemutatott korábban a tárgyakról visszaverődő fényből háromdimenziós modelleket alkotó módszert, de ehhez lézerrel és egyéb hardverrel felszerelt különleges kamerákat kellett alkalmazni, amelyek sokkal drágábbá tették volna az autókat.


Forrás: MIT

Lézeres szkennerek vagy röntgen technológia helyett az új megoldás az épület egymásra merőleges oldalai és a talaj közötti találkozási pontra koncentráló videokamerát használ, olvasható a Gizmodo és a GyártásTrend oldalán. A kamera egy sor képkockát rögzít, amelyeket a jármű még mozgás közben is képes intelligens módon feldolgozni, és az árnyékok detektálásán, illetve a fényviszonyok változásának nyomon követesén túl a felvételekből beszerezhető információkból még a sarok túloldalán érkező objektumok helyzetét és sebességét is meghatározza. Ennek köszönhetően a rendszer elegendő időt biztosít az önvezető járműnek, hogy szükség esetén lelassítson vagy megálljon.

A tesztek alatt a kameraalapú rendszer több mint fél másodpercet vert a gyakrabban használt, lézer alapú LiDAR hardverre. Bár az eredmények biztatók, tudni kell, hogy a találmányt a kutatók parkolóházakban, illetve – kerekesszékekkel – különböző folyosókon tesztelték, vagyis még sokat kell várni, amíg valós körülmények között is alkalmazhatók.