fbpx

Egyre többet tudunk a hazai halakról

Írta: Szerkesztőség - 2019 július 25.

Hogyan lehet növelni a ponty eltarthatóságát a feldolgozás-technológia fejlesztésével? Található-e növényvédőszer a halastavakban? Kimutathatók-e a mikroműanyagok? Ezekre a közvéleményt is foglalkoztató aktuális kérdésekre egy hiánypótló és komplex hazai projekt kutatói adtak több, mint megnyugtató választ: a hazai édesvízi halak nemcsak finomak, hanem biztonságosak is!

Az „Új kockázatkezelési modellrendszer fejlesztése a víz- és élelmiszer-biztonság növelése érdekében a haltermékvonalon” címet viselő, röviden csak HappyFish-nek nevezett projektet vezető WESSLING Hungary Kft. munkatársa elmondta, több, mint 400 peszticid és 100 gyógyszermaradvány felmérése is megtörtént a halastavak vizében, üledékében és a halak húsában. Kiderült, hogy a hazai halastavakban a vizsgált több, mint ötszázféle vegyületnek csak a töredéke volt nyomokban kimutatható.

A projektben részt vevő Szent István Egyetem kutatói Dr. Háhn Judit tudományos munkatárs vezetésével arra a megnyugtató megállapításra jutottak, hogy egyik víz- és üledékminta esetében sem volt detektálható sejttoxikus vagy hormonrendszert megzavaró hatás.

A projekt során megvizsgálták a halak higiénés állapotát és a termék eltarthatóságát befolyásoló mikrobiológiai paramétereket, illetve átfogó mikrobiológia vizsgálati módszereket alkalmaztak a romlásjelenségek megértése érdekében. Így lehetővé válhat többek között a ponty teljes termékpályájának higiénés nyomon követése a halgazdaságtól a feldolgozási folyamaton át a hűtve tárolás végéig.

 

A projekt a független laboratóriumokat üzemeltető WESSLING Hungary Kft. vezetésével a Szent István Egyetem Akvakultúra és Környezetbiztonsági Intézete, valamint Hűtő- és Állatitermék Tanszéke, illetve a The Fishmarket Kft. és az SKC Consulting Kft. együttműködésével valósul meg. A pályázati főösszeg nettó 1 419 187 223 forint, ebből vissza nem térítendő támogatás nettó 1 095 243 937 forint. A Nemzeti Versenyképességi és Kiválósági Program pályázatot a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal írta ki, a vissza nem térítendő támogatást a Magyar Állam nyújtja. Ez a pénzügyi keret jelentősen hozzájárulhat az ágazat versenyképességének növekedéséhez.

happyfishhungary.hu