fbpx

Targoncavezetéssel kapcsolatos kockázatok és ezek megelőzése

Írta: Szerkesztőség - 2018 december 24.

A targoncavezetés nehéz munka és a kezelőkre nehezedő nyomás nem csak a közérzetükre hat, hanem növeli a sérülések kockázatát, csökkenti a hatékonyságot és ezzel rontja a cég teljesítményét is.

 

Az árumozgatási munkát szerencsére könnyebbé lehet tenni a targoncák ergonomikus kialakításával, ami a biztonság és kényelem növelésén túl a termelékenységet is javítja. Vizsgáljuk meg a raktári anyagmozgatással összefüggő kockázatokat és azok mérséklésének ergonómiai lehetőségeit.

Rezgés

A kezelő veszélyes mértékű rezgésnek van kitéve a targonca vezetése közben. Kimutatták, hogy a targonca által az egész testre ható rezgés deréktáji fájdalmat okozhat a vezetőüléses targoncáknál. A rezgés csökkentéséhez hozzájárul a minőségi ülésrugózás és a megfelelő haladási sebesség, de az egyik legmeghatározóbb tényező a felület burkolata: a durva, egyenetlen felület miatti erős rezgés negatív hatással van a targoncavezetőre és termelékenységére. Nem elég tehát, hogy a targonca ergonomikus legyen, az egész raktárnak ergonomikusnak kell lennie.

Ismétlődő mozgások

Az UniCarriers és a Gothenburg’s Chalmers University of Technology közös vizsgálatai szerint a targoncavezetők óránként 1000-nél is többször elfordítják a fejüket és akár 2000 karmozgást is végeznek. Ezek az ismétlődő mozgások idővel kárt tesznek a testben, főleg, ha a targonca rosszul tervezett. A kockázatokat csökkenteni lehet olyan targonca használatával, amelyeknél az ismétlődő mozgások a lehető legkönnyebben végrehajthatók.

Természetellenes testtartás

A targonca használatához a kezelőnek hosszú időn át kell megfeszített izmokkal ülnie, ami nagyon kényelmetlenné válhat, mivel a természetellenes testtartásnál nincs lehetőség a test ellazítására. A targoncákat úgy kell kialakítani, hogy azokat ellazult, természetes testtartásban lehessen üzemeltetni, ami nem csak a kezelő kényelmét szolgálja, hanem megakadályozza a kifáradás miatti teljesítménycsökkenést is.

 

Nem megfelelő kilátás

Ha a kezelő nem lát ki jól a vezetőülésből, egyfelől megnő a balesetek, ütközések kockázata, másfelől a kezelőnek folyamatosan forognia, mozognia kell, hogy az oszlop, a hidraulikus tömlők vagy a tartóoszlopok mellett kilásson. Mivel az ilyen folyamatos mozgás egy idő után túlterheléses sérüléseket okoz, fontos garantálni, hogy a kezelő a természetes testtartás fenntartásával is jól rálásson a környezetére. A targoncák ergonómiai kialakításáról és annak előnyeiről további információkat szerezhet szakembereinktől.

www.nagoya.hu