fbpx

„Elgondolni, átgondolni, felforgatni és újragondolni”

Írta: Csomor Zsolt - 2019 november 19.

Komoly lendület az iparágnak: jelentős beruházási tervekkel érkezett 165 országból mintegy 225 ezer szakmai látogató a Düsseldorfban megrendezett K 2019 világvezető műanyag- és gumiipari szakvásárra.

A K 2019 szakvásáron a 63 országból érkezett 3.333 kiállító látványosan bizonyította, hogy a műanyag változatlanul innovatív, nélkülözhetetlen és jövőbemutató. A bemutatkozó vállalatok egyhangúlag megerősítették, hogy szükség van a műanyagok teljes használati láncára kiterjedő, működő körforgásos gazdálkodásra, olvasható a BD-EXPO Kft. közleményében. Sőt, már konkrét megoldásokat is felvonultattak ehhez: ezzel tökéletesen megfelelnek korunk igényeinek, hiszen a látogatók kiemelt érdeklődést mutattak mindenekelőtt az újrahasznosítási rendszerek, a fenntartható hasznosítású alapanyagok és az erőforrásokat kímélő technológiák iránt. Ezenkívül a változatlanul élénk beruházási kedv nyomta rá a bélyegét a K 2019 szakvásárra. A nemzetközi szakemberek körében egyöntetűen érzékelhető volt, hogy a legújabb technológiákkal szándékoznak optimálisan felkészülni a jövőre.

Egy olyan szakmai színtér, mint a K 2019, éppen a nagy kihívásokkal teli időszakban nélkülözhetetlen, mert gazdasági értelemben támpontot, kitekintést és hosszútávú lendületet ad. Felsorakoztatja a jövő fejlődési irányzatait és a kézzel fogható megoldási javaslatokat. Az ágazati szereplőknek és a szakmai szervezeteiknek páratlan lehetőség kínálkozott az ágazati megoldások bemutatására és a fajsúlyos társadalompolitikai kérdések megvitatására, mondta Werner Matthais Dornscheidt, a Messe Düsseldorf vásártársaság ügyvezetésének elnöke.

A K 2019 címszavai, az elgondolni, átgondolni, felforgatni és újra gondolni jól tükröződtek a kiállítói standokon is. Az iparág még soha nem vállalt fel ennyire egyöntetűen egy témát, és soha nem dolgozott ennyire egységesen a megoldásokon, mint most a környezet és az erőforrások kímélése, valamint a hulladékok megelőzése kérdésében.

A kiállítói standokon érzékelt konkrét kereslet is tükrözte a K 2019 alapvetően pozitív hangulatát. Bebizonyosodott, hogy éppen most nagy kereslet mutatkozik a világpiacon az innovatív gépek és alapanyagok iránt, függetlenül attól, hogy mekkora jelenleg a feszültség a világkereskedelemben vagy az egyes felvevő ágazatokban. Az idei K 2019 szakvásár messze túlszárnyalta a várakozásokat, és sok tekintetben nagy lendületet adott a fenntartható gazdálkodásnak és az új üzleti modelleknek, fejtette ki Ulrich Reifenhäuser.

Képek forrása: Messe Düsseldorf