fbpx

A grafikai és csomagolási nyomtatás fenntarthatósága

Írta: Barna Ferenc - 2022 március 17.

A biológiailag lebomló, gyorsan száradó, szagtalan tinta energia- és költségmegtakarítást eredményez – a Ricoh első növényi alapú tintája növeli a grafikai- és csomagolási nyomtatás fenntarthatóságát.

Tájkép
A dekorációs nyomtatási ágazat számára kifejlesztett olajalapú tinta, optimalizálva a csomagolásra használt kartonokhoz (Fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

A nyomdaipari szolgáltatók tovább csökkenthetik környezeti hatásukat

A Ricoh növényi alapú tintája, mely a maga nemében az első a mainstream grafikai és csomagolási nyomtatásban, csökkenti a grafikai- és a csomagolási nyomtatás környezeti terhelését.

A tinta a Ricoh és a német Olbrich berendezésgyártó vállalat közötti együttműködés keretében, a dekorációs nyomtatási ágazat számára kifejlesztett olajalapú tinta. Megalkotásakor fontos szempont volt, hogy kiváló dörzsölésállóságot és leválási teljesítményt nyújtson barna hullámpapír, fehér kartonok, valamint kartonpapír esetében is.

A növényi olajkomponensű, fenntartható és környezetbarát tinta:

  • Gyorsan szárad (a tinta rögzítéséhez vagy szárításához nincs szükség hőre), az olaj behatol a porózus hordozókba, a pigmentet a felület közelében hagyva. Ez csökkenti az energiafogyasztást és kiküszöböli a komplett szárítórendszer szükségességét.
  • Szagtalan, jobb az élelmiszer-kompatibilitási képessége, mivel nem használnak monomert.
  • Biológiailag lebomló, és támogatja a tinta eltávolító műveleteket.
  • Nem vízbázisú, így a tinta használhatóságának fenntartásához nincs szükség biocidokra.

Növekszik a nyomtatófej élettartama

A nyomtatófejek könnyebben tisztíthatók és kisebb valószínűséggel tömődnek el, mivel a „nyitvatartási idő” sokkal hosszabb. Ez hozzájárul a szórás megbízhatóságának, teljesítményének és a nyomtatófej élettartamának növeléséhez.

Az alacsony tintafogyasztás is lehetővé válik, mivel ugyanaz az optikai sűrűség 50%-kal kevesebb tintával érhető el.

„A márkatulajdonosok és a nyomdaipari szolgáltatók egyre inkább arra összpontosítanak, hogy csökkentsék környezeti hatásukat, és ahol csak lehetséges, fenntartható gyakorlatokat alkalmazzanak. Új, növényi alapú tintánkkal zökkenőmentesen vezethetnek be olyan pozitív változásokat, amelyek nagy változást hoznak anélkül, hogy befolyásolnák a nyomtatási eredményeket kiváló minőségét” – mondta Graham Kennedy, Director Industrial Printing, Graphic Communications, Ricoh Europe.

A Ricoh ipari, UV nyomtatóiról korábban írt cikkünket is olvashatják portálunkon.

Forrás: Ricoh/Sajtóközlemény

Összeállította: Barna Ferenc