fbpx

Tovább növeli logisztikai területét a Prologis

Írta: Kohout Zoltán - 2022 március 17.

…az új szempontok alapján

Újabb 19 hektárral bővült a Prologis Park Budapest – Sziget II, így a logisztikai parknak már 140 ezer négyzetméternyi beépíthetőségi kapacitása van. Az M0-s autópálya mellett, Szigetszentmiklós térségében lévő parkban újabb 80 ezer négyzetméternyi fejlesztési terület áll a jövendőbeli partnerek rendelkezésére – írja a Portfolio, hozzátéve, 27 ezer négyzetméter építése folyamatban van.

A Prologis korábban azt nyilatkozta, hogy a legnagyobb tranzakciók mögött Magyarországon is az e-kereskedelmi, kiskereskedelmi disztribúciók húzódnak meg, s ebben a szegmensben erős regionális verseny tapasztalható. Az e-kereskedelmi funkció és a hagyományos retail között nagy a különbség: egy e-kereskedőnek legalább háromszor akkora raktárra van szüksége, mint a hagyományos kereskedőnek, ami szintén az ipari ingatlanok piaca felé tolja a keresletet. A következő 12 hónap távlatában a kereslet stabil lesz, ami globálisan felfelé tolja a bérleti díjakat, a megnövekedett fejlesztési kapacitás ellenére sem látjuk, hogy túlkínálat lenne a piacon – vetítette előre Szoboszlay Máté, a Prologis tőkeallokációs igazgatója.

Ezzel együtt a logisztikai rendszerek mind összetettebb volta az épületek kialakításán is nyomot hagy: gondolni kell a jövőbeli bővítési lehetőségekre, sőt, már a telek kiválasztásánál fontos szempont. A technikai irányelvek is változnak: már nem 10, hanem 12 méter magas a standard, az ipari padló 5 helyett 7 tonnára van kalibrálva. Ugyancsak fontos a dokkoló-, drive in kapuk szempontja, az elektromos töltők, napelemek száma és elhelyezése.