fbpx

Eztán a drónokról is a szex fog eszünkbe jutni?

Írta: Kohout Zoltán - 2019 november 28.

Kevéssé ismert, hogy a drónok fejlesztése már a múlt század 50-es éveiben megkezdődött, és alkalmazásuk már a 60-as években kezdett elterjedni, az pedig végképp kevéssé köztudott, hogy a korszak egyik szex-szimbóluma elkötelezett híve volt a technológiának.

Ha azt mondjuk, Norma Jeane Dougherty 18 évesen napi 10 óra munkával heti 20 dollárt keresett egy kisméretű, rádiójellel vezérelt, pilóta nélküli repülőket gyártó kis cégnél, akkor ez sem túl beszédes információ. A Radioplane nevű kisvállalkozást, amelynek korabeli „drónjai” az USA hadseregének és haditengerészetének fegyvereit segítették a pontosabb célzásban, később felvásárolta a mai Northrop Grumman hadiipari óriás egyik jogelődje – és nem sokkal később az ifjú Norma Jeane is híressé vált. Igaz, először csak a cégnél, ahol nemcsak nagyon lelkesen és elkötelezett dolgozott, de őt választották meg a cég királynőjének, ő pedig imádta ezt a szerepkört. A drónokat is érdekesnek találta – írja az index.hu népszerű ismeretterjesztő rovatában – olyannyira, hogy néhány képzési gyakorlaton használt OQ2-es drónt meg is tartott magának.

Később aztán világhírű színész és énekes vált belőle, kora szex-szimbólumaként, sőt, kulturális és politikai körökbe is bejáratos celebritásként rajongták – Marylin Monroe néven. A cégnél egyébként nemcsak Marilyn Monroe indult el a sztárság felé, de az OQ2-es drón is megszületett, amit a modern drónok elődjeként tartanak számon. Ez szolgált alapjául azoknak a drónoknak, amiket ma is mentésre, keresésre vagy felderítésre használnak.