fbpx

Néhány év alatt vált garázscégből világszínvonalú vállalattá

Írta: Csomor Zsolt - 2019 december 12.

Adott egy magyar start-up, ami mára közel félmilliárdos bevétellel rendelkezik, s 25 országba exportál 3D nyomtatókat. Az CraftUnique Kft. sajtótájékoztatóval egybekötött gyárbemutatót tartott Csepelen, ahol szóba került a 3D nyomtatás jövője, valamint a gazdaságban és oktatásban betöltött szerepe is.

Több nemzetközi díjat is nyert a CraftBot Plus

A CraftUnique Kft. mindössze néhány éve alakult, de a magyar fejlesztésű és gyártású CraftBot Plus 3D nyomtató már több nemzetközi díjat is nyert, s közel 25 országban találhatók viszonteladói világszerte. A cég küldetése olyan 3D nyomtatók és 3D ökoszisztéma alkotása, amikkel a CraftBot felhasználók a piacon található legegyszerűbb, legpontosabb és leggyorsabb felhasználói élményt kapják elérhető áron.

A maximális felhasználói élmény legfőbb és nélkülözhetetlen alappillére, hogy a CraftUnique a világpiacon azon kevés gyártók egyike, amely olyan teljes ökoszisztémát (nyomtató, software, nyomtatószál, tananyag, terméktámogatás) kínál vásárlóinak, ami minden célcsoport számára kézzelfogható előnyt jelent.

Világszerte egyedülállóan 5 év gyártói garanciával

A CraftBot gépeket jellemző stabilitást és megbízhatóságot a magyar gyártó tovább erősíti azzal, hogy a piacon egyedülálló módon a jövőben az összes új termékéhez 5 év gyártói garanciát kínál.

Novemberben érkezik a gyártó Flow Generation névre keresztelt teljesen megújult, a legújabb trendeknek megfelelő ipar 4.0 képes, iOT megoldásokkal is felszerelt 4 modellből álló új nyomtató termékcsaládja. Emellett a védjegynek is számító CraftBot Plus 3D nyomtató megújított változata is világhódító útjára indul.

A 3D nyomtatóknak az oktatásban is nagy szerep jut

A hazai szakképzés alapját jelentő, s az Innovációs és Technológiai Minisztérium felügyelete alá tartozó 44 szakképzési centrumnak egy hazai és EU-s forrást egyaránt tartalmazó pályázati projektnek köszönhetően lehetősége nyílik a Digitális Közösségi Alkotólabor létesítésére, ahol a tanulók megismerhetik számos digitális tárgyalkotási technológia alapjait: ezek között szerepel a 3D tervezés és nyomtatás is. A centrumok jelentős része a teljes egészében magyar mérnökök által fejlesztett CraftBot 3D nyomtatókat használja.

A digitális közösségi alkotóműhelyek (DKA) jelentős részében a CraftBot készülékei képviselik a jövő technológiájának is tartott 3D nyomtatást. Az eljárás a gyártóipar dinamikusan fejlődő ága, mára a modern ipar (ipar 4.0) megkerülhetetlen része.

Az oktatásban is egyre jelentősebb a szerepe a 3D nyomtatásnak: a közoktatástól kezdve a szakképzésen át a felsőoktatásig egyre inkább terjed az oktatás digitalizálásának kihagyhatatlan összetevője a mikroelektronikával, robotikával, programozással együtt. Ezért is fontos, hogy a diákok már a szakképzési centrumokban megismerkedjenek a 3D nyomtatással.

Az alkotás szabadságát adja a diákok kezébe a 3D nyomtatás

A 3D nyomtatás világa az alkotás szabadságát adja a diákok kezébe, mondta Szepesi Balázs, az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságfejlesztésért fejlesztésért felelős helyettes államtitkára egy, a hazai szakképzéssel foglalkozó háttérbeszélgetésen. Ennek köszönhetően az általuk elképzelt és kitalált tárgyakat szinte azonnal a kezükben foghatják. Ez a későbbiekben – amikor a szakképzésben, felsőoktatásban az ipari folyamatokat tanulják – világszínvonalú tudást és szemléletet ad számukra.

A KKV-szektor korszakváltás előtt áll, aminek kulcsa a digitalizáció. Cél, hogy magyar tudásra épülő magyar cégek dolgozzanak a legújabb technológiákkal, ami a gyártószektorban az értéklánc felső régiójába pozícionálja őket, ezzel együtt a magyar gazdaságot is, hangsúlyozta a helyettes államtitkár. Ezért fontos, hogy sikeresek legyenek az olyan cégek, mint a teljes egészében magyar tulajdonú CraftUnique.

Egyre nagyobb szerepet vállal a hazai képzésben

A CraftBot jelenlétét erősíti a hazai képzési rendszerben, hogy stratégiai partnerük, a Makerspace.hu (Alkotó Magyarország Nonprofit Kft.) a pedagógusok és oktatók számára elérhető akkreditált képzésekkel is támogatja a DKA-k fejlődését. Emellett a képzési anyagok előállításához, valamint a képzéshez a Markerspace.hu is a CraftUnique által biztosított CraftBot 3D nyomtatókat és a Craftware tárgyelőkészítő szoftvert alkalmazzák.

Az akkreditált képzésen az elmúlt egy évben közel 200 fő oktató vett részt, s sajátította el a legújabb tárgyalkotási technológiák alapjait. A CraftUnique Kft. partnere az oktatásban a Makerspace.hu Központi Digitális Közösségi Alkotóműhely.

Napjaink mérnökei is legendásak

A magyar mérnökök találékonyságát, világszerte elismert tudását igazolja, hogy a szegmensben egy hazai vállalkozás, a CraftUnique Kft. a globális piacvezető szereplői között található. A kezdeményezés 2013-ban egy garázsműhelyből indult start-upként közösségi finanszírozással. A manufaktúrás jellegű, kézi összeszerelés és megmunkálás ma már a 450 m2-es csepeli gyártóegységben történik. A 100 százalékban magyar tulajdonban lévő CraftUnique Kft. már több mint 10 ezer 3D nyomtatót gyártott. A cég a termékeit 85 százalékban külföldi piacokon értékesíti, elsősorban Észak-Amerikában és az Európai Unió területén.

Iparági elemzők a következő években is dinamikus, évről-évre 30-50 százalék közötti növekedést várnak a 3D nyomtatás területén. A legújabb gépekkel szemben elvárás, hogy kompatibilisok legyenek az ipar 4.0 megoldásokkal, s integráljanak olyan funkciókat, amiket az úgynevezett okosotthon vagy az IoT és Internet of Things alkalmazásokból már ismerünk. Ezért is lépnek piacra most legújabb fejlesztésükkel, a CraftBot Flow 3D nyomtatócsaláddal, mondta Fazekas Csaba, a CraftUnique Kft. ügyvezető igazgatója.

A cég fejlesztői csapata a kezdeti néggyel szemben ma már 15 főt számlál, amit 2021-ig szeretnének megduplázni. A dinamikusan fejlődő innovatív vállalat távlati céljai is ambiciózusok: középtávú tervük, hogy 3 éven belül a globális FDM 3D nyomtatási piac meghatározó szereplőjévé váljanak, valamint az észak-amerikai és európai piacokon az edukációs szegmensben bekerüljenek a top 5 szereplői közé.