fbpx

Beszámoló a címkeipar európai seregszemléjéről

Írta: Szerkesztőség - 2020 január 09.

Az idei, 40. évfordulós Labelexpo Europe kiállítás hatalmas érdeklődés mellett zajlott szeptember 24-27. között a Brussels Expo kiállítási központban, Belgiumban.

A kiállításon kontinensünk legnagyobb címke- és keskenypályás csomagolóanyag-nyomtatási technológiákat felvonultató, valamint a szóban forgó flexo, digitális és hibrid gépeket élőben bemutató demonstrációkat láthattunk. Érdekes volt megfigyelni az egyre markánsabban jelentkező elmozdulást, egyrészt a „hagyományos” nyomtatástól a digitális és hibrid gépek, másrészt a címkéktől a keskeny-, közepes pályás, a flexibilis csomagolóanyagok kisebb sorozatait hatékonyabban legyártani képes megoldások irányába.

A kiállítás fénypontjai

Az OMET bemutatta az új X7 jelű flexógépét, címkékhez és flexibilis csomagolóanyagokhoz, mely 670 mm pályaszélességével messze túlmutat a „klasszikus” címkegépek nyomtatási paraméterein. A Lombardi ugyancsak a közepes pályát célozta meg az Invicta i2 sorozattal, és a 100. születésnapját ünneplő Nilpeter is elhozta a hidegfóliázó, lamináló és kivágó egységekkel felszerelt 17 és 22 inch széles FA-Line gépét.

Olyan neves gyártók, mint a BOBST vagy a Mark Andy is bemutatták hibrid gépeiket, előbbi a Master DM5 jelű géppel, míg utóbbi egy belépő és közepes szintűre pozícionált, in-line konverterrel felszerelt digitális, hibrid berendezéssel jelentkezett. A Gallus Digital Printbar gépe a 400 m/perc sebességű nyomtatással egy időben végzi el a megszemélyesítés feladatát, 600 dpi felbontású digitális egységgel. A Konica Minolta a frissen bemutatott AccurioLabel 230 digitális tonerekkel dolgozó gépet, míg a Grafotronic egyszerre hét új modellt mutatott be a kiállításon.

A Flexible Packaging Arena tömegeket vonzott élő demonstrációira. A látogatók szemügyre vehették a Xeikon CX500 (digitális) és a BOBST M6 (UV Flexo) gépeit, amelyek indirekt élelmiszer kontaktusra szánt flexibilis csomagolásokat állítottak elő, a legújabb szabványoknak megfelelően. A HP Indigo a digitális tasakgyártás élő demonstrációit kínálta, bemutatva a HP Indigo 20000 digitális nyomdagépet, a Pack Ready laminálót és a Karlville tasakkészítő gépet, utóbbi a kiállításon debütált a HP standján. A szomszédos Sustainability Insight Café elnevezésű kávézóban, melyet az Avery Dennison, a Xeikon, a Ravenwood Packaging és a Sihl ARTYSIO Packaging szponzorált, a látogatók megtekinthették, hogyan javíthatják „zöld” tanúsítványaikat a galériába rendezett legújabb fenntartható innovációk segítségével.

A népszerű oktatási program – a show eddigi történetében a legszélesebb körű – ugyancsak vonzotta a résztvevőket, akik erősíteni akarták iparági ismereteiket. Három szakértő által vezetve, a Label Academy mesterkurzusokat tartott a festékek és lakkok aktualitásairól, újdonságairól. De terítékre került a digitális címke- és flexibilis csomagolóanyag-nyomtatás, míg egy workshop az öntapadós címkeanyagok mesterfogásait fedte fel.

A Labelexpo Global Series sajtótájékoztatóján Lisa Milburn, a kiállítás ügyvezetője a rendezvény 40 évének méltatásán túl részleteket mutatott be a Labelexpo portfólió legújabb kiegészítéséről, a Labelexpo Mexico 2021-ről, valamint az új Brand Print globális rendezvénysorozatról, amely a promóciós anyagok előállítóit célozza, akik biztosítják ezeket a márkatulajdonosoknak.

Label Industry Global Awards

A 2019-es Label Industry Global Awardsdíjátadó gálán, mely egyben – a 80-as évek hangulatában – a Labelexpo 40. évfordulójának megünneplése is volt, szeptember 24-én este.

A következő személyek és cégek vehették át kiérdemelt elismerésüket:

Az Award for Innovation (a 300 főnél kevesebbet foglalkoztató vállalatok kategóriájában), a következő cégek vehették át díjaikat a gálán: GEW (EC) Limited, GMG GmbH & Co. KG., Hybrid Software Inc., Lake Image Systems Ltd., Sÿnia/Wizzcom.

Az Award for Innovation (a 300 főnél több dolgozót foglalkoztató vállalatok kategóriájában), a következő cégek kapták meg elismeréseiket: Esko, Lenze, Lintec Europe (UK) Ltd., Wink Stanzwerkzeuge GmbH & Co. KG.

Az Environmental & Sustainability Award kategória nyertesei: AveryDennison, Sleever International, Valmet.

ARising Star Award elismerést az alábbi személyek, cégek érdemelték ki: Katie Davis – Bostik, Jesses Freitas – StickerGiant, Ahmed Lotfi Mansour – Bayan for Printing & Packaging, Robert Rae – GEW, Pawandeep Sahni – Weldon.

Az European Converter of the Year Award díjazottjai pedig az alábbi vállalatok: CS Labels, Marzek Etiketten + Packaging GmbH., Reynders, Stratus Packaging.

A rendezvény… kilenc csarnokba elosztva közel 40 ezer m2 alapterülettel rendelkezett, mintegy 10%-kal felülmúlva a 2017. évi kiállítás területét, és a szervezőktől kapott információk szerint 14%kal a látogatószámot: az érdeklődők 140 országból érkeztek. Indiából, Kínából és Japánból is népes delegációk tekintették meg a szakvásárt, de Közép- és Kelet-Európából is növekedett a látogatók száma.

Csaba László