fbpx

Egy magyar író 51 éve megjósolta a jövőt!

Írta: Kohout Zoltán - 2020 február 14.

Örkény Istvánról mindenki tudja, hogy zseniális író és ragyogóan szellemes elme, de hogy kristályélesen előrelátta, mi fogja jellemezni a 2020-as éveket, arra csak most ébred rá a magyar gazdaság.

Csinos, tip-top kávéfőző-felszolgálónő piszkos kézzel mutatja a vendégnek, hogy arra kényszerül: maga takarítsa a kis kávézót, miután hiába járt bent az illetékeseknél, nem tudnak számára takarítónőt biztosítani, még egy héten egyszer sem. A helyzet ismerős – még ha egy 51 évvel ezelőtt írt komédiából származik is. A kissé abszurd drámajáték – Örkény nagyszerű lényeglátására és nagy megjelenítő erejű szerkesztésére jellemzően – egyébként egy úgyszintén kifordított konfliktusról (is) szól: egy takarítónő felmond egy fodrászatban, mert fiatalabb kolléganője önszorgalomból többet teljesít tisztaságteremtés terén, mint ő.

Magyarországon jelenleg több mint negyedmillió(!) betöltetlen álláshelyet tartanak nyilván. Ezek zöme természetesen a (feldolgozó)iparban és a logisztikai ágazatban, illetve a szociális és egészségügyi szférában, továbbá a kereskedelemben és a vendéglátásban jelent hiányt.

És végül az Örkény-komédia idézete:

BAKONYAI

(…) Mondja. Nem tud véletlenül egy takarítónőt?

KÁVÉFŐZŐ

Nem látja, mit csinálok? Tegnap bementem a központba. Mondtam, beleőrülök a munkába, itt állok a város legforgalmasabb helyén, legalább egyszer a héten jöjjön ki egy asszony…

BAKONYAI

És mit mondtak?

KÁVÉFŐZŐ

(A piszkos kezeit mutatja.) Látja.

BAKONYAI

(Megeszik egy szendvicset, töpreng.) Itt valami baj van. Itt valami nagyon nagy baj van a fizikai munkával. Ez világkérdés. Hogy lehet ezt megoldani?

KÁVÉFŐZŐ

Engem kérdez? Hát majd jön a gépesítés. Szebbnél szebb gépek jönnek, mindent elvégeznek…

(Bakonyai észreveszi a rongyot, lehajol, átadja. Mint egy virágot.)

KÁVÉFŐZŐ

…Ó, köszönöm.

BAKONYAI

A gépesítés, kisasszony, sose lesz teljes. Egy ilyen mosogatórongyért mindig le kell majd hajolni… És én attól félek, hogy ötven év múlva nem lesz ember az országban, aki el fog végezni bizonyos kényelmetlen munkamozdulatokat. (…)

Az idézett rész megnézhető itt, a 17:40. másodperctől.

(forrás: PIM, YouTube)