fbpx

Kártevőből vált „hőssé”

Írta: Csomor Zsolt - 2020 április 03.

Férgek segíthetnek véget vetni a műanyagszennyezésnek: a tudósok egyre többet tudnak a különleges élőlényekről, amelyek a műanyagot is megeszik. Azért még van velük egy probléma.

Hernyók segíthetnek az egyre halmozódó műanyagszemét elleni harcban, az állatok ugyanis képesek átrágni magukat a műanyagon, olvasható a CNN oldalán.

A viaszmoly-férgek 2017-ben kerültek reflektorfénybe, amikor kutatók felfedezték, hogy a hernyók segíthetnek megoldani a világ egyik sürgető környezetvédelmi problémáját. A szakemberek most arra jöttek rá, hogyan képesek erre az élőlények: a megoldást a lárvák bélbaktériumai jelentik.

Christophe LeMoine, a kanadai Brandon Egyetem professzora szerint a viaszféregnek olyan bélmikróbái vannak, amelyek nélkülözhetetlenek ahhoz, hogy lebontsák a műanyagot. A folyamathoz azonban az élőlényre és a bélbaktériumaira is szükség van.

A féreg különleges képességére véletlenül jött rá egy spanyol méhész és tudós, olvasható a Napi.hu fordításában. A viaszmolyférgek megeszik a méhviaszt, ezért a méhész a méhkasokból egy műanyag zacskóba tette a kártevőket, amelyek abba lyukakat rágtak.

Christophe LeMoine szerint a férgek természetesen nem oldják meg azonnal a világ hulladékproblémáját, még kutatásokra van szükség, mielőtt nagyobb léptékben is be lehetne vetni azokat. Az egyik kezelendő probléma például, hogy a hernyók mérgező anyagokat választanak ki a műanyag evése közben.