fbpx

Tartsa frissen és biztonságosan mindazt, ami jó!

Írta: Transpack-2022/V. lapszám cikke - 2022 november 26.

Számos szigorú követelmény vonatkozik az élelmiszer-csomagoláshoz használt kartonra, a biztonságtól a nedvesség- és zsírtűrésig – nem feledkezve meg a környezetvédelmi szempontokról sem.

csomagolás

Olyan diszperziós gátló bevonatos kartont fejlesztett ki a Metsä Board, amely segít csökkenteni a műanyag-felhasználást az élelmiszer- és elviteles csomagolásokban, valamint számos más alkalmazásban. A vállalat folyamatosan keresi az új megoldásokat. A fő mozgatórugó a körforgásos gazdaság támogatása és az éghajlatváltozásmérséklése.

Növelni kell a műanyag újrahasznosítását, de törekednünk kell arra is, hogy csökkentsük a fosszilis nyersanyagok, például a műanyag felhasználását.

Végtelen anyagkörforgás nem létezik, és a műanyagok előállításához folyamatosan új fosszilis nyersanyagokra van szükség. Ezért fontos, hogy csökkentsük, és bizonyos alkalmazásokban más anyagokkal helyettesítsük a műanyagok használatát” – állítja Maija Pohjakallio, a Metsä Group klíma- és körforgásos gazdaságért felelős alelnöke.

Világszerte nagy az aggodalom a természeti erőforrások szűkössége és a műanyaghulladék mennyisége miatt. Amíg Európában az uniós irányelvek és „Az európai zöld megállapodás” szabályozza a fellépést, addig az Egyesült Államok legtöbb államában kevésbé átfogó a szabályozás, ehelyett az egyes vállalatok és márkák környezetvédelmi kötelezettségvállalásai mozgatják a változásokat. 2022 márciusában az ENSZ tagállamai megállapodtak abban, hogy megbízást fogadnak el egy jogilag kötelező érvényű globális szerződés kidolgozására a műanyagszennyezéssel kapcsolatban. Jelenleg a mikroműanyagokkal kapcsolatos tanulmányok kapnak nagy figyelmet, globális vitát és aggodalmat kiváltva.

Természet által inspiráltmegoldások

A műanyag mennyiségének csökkentése érdekében általában a természeti rendszerekből és ökoszisztémákból keresik az inspirációt és a modelleket. Maija Pohjakallio szerint jobban meg kell értenünk a természet csodálatos körforgásos gazdasági modelljét, valamint a természet azon képességét, hogy helyreállítsa és megújítsa önmagát.

Pohjakallio egy másik fontos körforgásos gazdasági trendként említi a körforgásos dizájnt. Ez azt jelenti, hogy például a csomagolási megoldásokat a kezdetektől fogva a teljes életciklusukat szem előtt tartva tervezik meg. Ide tartozik a fenntartható beszerzés és a nyersanyagok erőforrás-hatékony felhasználása, az optimalizált használat és használhatóság, valamint az újrahasznosíthatóság.

A harmadik fontos irányzat az anyagbiztonság megvalósítása, amely molekuláris szinten kezdődik, és célja annak biztosítása, hogy az anyag a rendeltetésének megfelelően biztonságos legyen, és ne kerüljenek káros anyagok a természetes körforgásba. Az egyre biztonságosabb és körforgásos dizájnhoz hozzátartozik az adatok hozzáadása és a csomagolási megoldások adatgyűjtése is.

Például már számos csomagon meg lehet találni a karbonlábnyom-adatokat! A jövőben várhatóan QR-kódok is szerepelhetnek majd a csomagolásokon olyan fenntarthatósági információkkal, mint például a nyersanyagok eredete, a gyártásban résztvevő emberek munkakörülményei és az újrahasznosítási lehetőségek” – magyarázza Pohjakallio.

A csomagolásokat a teljes életciklusukat szem előtt tartva tervezik meg

Végül pedig fel kell ismernünk, hogy a csomagolás és a benne lévő termék környezeti hatását együttesen kell vizsgálni. Egy jó csomagolási megoldás csökkenti a termékveszteséget, például az élelmiszer-hulladékot” – mondja Pohjakallio.

A megoldás a diszperziós barrier karton

2019 őszén a Metsä Board saját megoldásként szűzrostból készült diszperziós bevonatú barrier kartont fejlesztett ki annak érdekében, hogy ügyfelei teljesíteni tudják műanyag-csökkentési céljaikat, és teljes mértékben újrahasznosíthatóvá tehessék a csomagolásaikat.

A szűzrostból készített karton könnyebb, mint az újrahasznosított karton, ami kevesebb üzemanyag-fogyasztást és kevesebb hulladékot jelent a szállítás során. Ráadásul higiénikus és tiszta nyersanyag, ellentétben az újrahasznosított rostokkal, amelyeket újrafelhasználás előtt meg kell tisztítani.

Különösen alkalmas a termék élelmiszeripari csomagolóanyagnak. Nagy kihívást jelent a műanyag csökkentése, mivel a műanyag eddig kiváló anyag volt az élelmiszerek csomagolásához. A csomagolásnak az a célja, hogy megóvja az élelmiszert, és megakadályozza, hogy a tárolás és a szállítás során megromoljon vagy megsérüljön.

A Metsä Board Prime FBB EB az élelmiszerekkel való közvetlen érintkezésben is használható, és a karton diszperziós barrierrel van ellátva. A barrier a csomagoláson belül tartja az élelmiszer zsírját és nedvességét, és megakadályozza, hogy a nedvesség a csomagolás külső oldaláról a termékbe hatolhasson.

A kartoncsomagolás külseje a termék márkájának és a termékinformációnak megfelelő dizájnnal nyomtatható. A diszperziós barrier kartont a hulladékpapír vagy kartongyűjtésen keresztül lehet újrahasznosítani, de ipari vagy otthoni komposztálásra is alkalmas.

Kiválóan megfelel a Metsä Board Prime FBB EB például zsíros élelmiszerek csomagolására. Hélène Lehtinen, a Metsä Board Barrier Development igazgatója szerint a Metsä Board Prime FBB EB-t friss élelmiszerek (például gyümölcsök és zöldségek), sütemények, száraz élelmiszerek (például kézzel készített csokoládék), fagyasztott termékek, elvitelre szánt termékek (például fánkok) és hamburgerek csomagolásához használják.

„A diszperziós bevonattal ellátott karton ugyanilyen jól használható kemény szappanok és gyertyák csomagolásához, mivel ezek is tartalmaznak zsírt” – teszi hozzá Lehtinen.

A termék és a csomagolásalkalmasságának szimulációja

Egy új csomagolóanyag alkalmasságának értékelésénél elengedhetetlen az alapos vizsgálat annak bizonyítására, hogy az anyag biztonságos, és pontosan a tervezettnek megfelelően fog működni. „Szorosan együttműködünk az ügyfelekkel, hogy megismerjük a termék tulajdonságait, a végfelhasználást és azokat a körülményeket, amelyeknek a csomagolás ki lesz téve” – mondja Lehtinen.

Az optimális csomagolási megoldás megtalálásához különböző körülmények között lehet szimulálni a termék és a kartondoboz együttes hatását.

A szimuláció előtt meg kell ismernünk a termék jellemzőit: a csomagolás tárolási körülményeit – szobahőmérsékleten, hidegen vagy melegen, ami kondenzációhoz vezethet –, valamint azt, hogy mennyi ideig és hol fogják tárolni – fagyasztóban, hűtőszekrényben vagy szobahőmérsékleten a polcon.

„Mindezek az adatok lehetővé teszik számunkra, hogy különböző körülmények között szimuláljuk a termék és a diszperziós karton együttes hatását, és felmérjük a csomagolás megfelelőségét az egyes termékekhez” – magyarázza Lehtinen.

A csomagolás barrier tulajdonságai mellett – azaz, azon túl, hogy a réteg mennyire tartja meg a zsírt és a nedvességet különböző körülmények között – a szimuláció a csomagolókarton szilárdságát is vizsgálja. A nyolc különböző alapsúllyal rendelkező kartonból ki lehet választani a termék követelményeinek legmegfelelőbbet. „Vizsgáljuk a termék és a karton közötti kölcsönhatást is, beleértve a migrációt, például, hogy a szagok átkerülnek-e a termékről a kartonra vagy fordítva” – folytatja Lehtinen.

Lehtinennek és csapatának az a vágya, hogy még jobb tulajdonságokat fejlesszenek ki a meglévő barrier kartonhoz. „A piac örömmel fogadná egy olyan barrier kifejlesztését, amely nem engedi át az oxigént, és tovább javítja vízálló tulajdonságait. Ez azonban további kutatást és fejlesztést igényel.”

gyümölcs

A cél egy fosszilis anyagoktól mentes barrier karton

Még mindig a kezdeti fázisban vagyunk, és jelenleg értékeljük azokat a nyersanyagokat, amelyekből a gátló tulajdonságok kialakíthatóak. A nyersanyagok korlátozottak, ezért partnerekkel dolgozunk együtt. Azt is biztosítani kell, hogy megújuló anyagként ne álljanak versenyben az élelmiszer-termeléssel. Másrészt fontos biztosítani, hogy a megújuló nyersanyagok szén-dioxid-kibocsátása ne legyen rosszabb, mint a fosszilis nyersanyagoké. Ezeket a dolgokat vizsgáljuk, és megtaláljuk az egyensúlyt” – árulja el Hélène Lehtinen.

Forrás: Metsä Board Fachmagazin, 2022 Sommer | Szöveg: Jaana Kalliokoski | Fotók: Ingimage, Hanna-Kaisa Hämäläinen, Metsä Board | Fordította: LUPE Magazin