fbpx

Megbízható termékvédelemmel jobb fenntarthatóság

Írta: - 2020 április 20.

Az élelmiszeriparban széles körben elterjedt a műanyag tömlőtasakos csomagolás, amely méltán népszerű a gyártók és a fogyasztók körében egyaránt.

A kistömegű csomagolás megfelelő termékvédelmet biztosít szeletes vagy táblás csokoládé, keksz vagy akár pizza számára. A fóliára jól nyomtatható minden termékinformáció, és csomagológéppel könnyen feldolgozható. A tömlőtasak fóliája többrétegű, társított anyag, amely többféle műanyag előnyös tulajdonságait egyesíti, és megfelel az élelmiszeripar szigorú követelményeinek is. Minden rétegnek határozott feladata van: a felső hordozórétegnek jól nyomtathatónak kell lenni, bírnia kell a hegesztési hőmérsékletet is. Van egy közbenső barrier réteg, amely a külső hatások ellen védi a terméket; a belső a hegedő réteg, amely hő hatására összeheged. A népszerű tömlőtasakos csomagolás nemcsak jó védelmet biztosít, hanem költséghatékony megoldás is, így nem egyszerű alternatívát találni a társított fólia kiváltására.

Termékvédelem kontra fenntarthatóság

A tömlőtasak többrétegű, társított fóliája az optimális termékvédelemmel segít elkerülni az élelmiszerhulladék keletkezését, ha viszont a tasak hulladékká válik, a társított fólia nem reciklálható, mivel a társított anyag rétegeinek szétválasztása túl nagy ráfordítást igényel. További probléma, hogy sok országban nincs kiépítve a szükséges újrafeldolgozó-rendszer. A csomagolóanyag- és csomagológépgyártók próbálnak alternatív megoldásokat keresni a fenntartható tömlőtasakra, amely elfogadható termékvédelmet nyújt. Fenntartható megoldás pedig csakis a hulladék körforgásba vitele lehet, és természetesen a hulladék csökkentése is cél. Elsősorban az anyagában történő újrahasznosítás, a reciklálás az elvárt, de ha ez nem lehetséges, akkor az energetikai hasznosítás, vagyis az égetés is elfogadott megoldás. Fenntartható megoldás keresése a hulladék csökkentése, a környezet védelme érdekében történik, viszont a termékvédelem tekintetében nem szabad kompromisszumot kötni.

Egy vékonyabb fólia alkalmazása anyagmegtakarítást eredményez, és egyben a hulladék mennyiségét is csökkenti. A kevesebb anyagfelhasználás természetszerűleg kisebb szén-dioxid-kibocsátással és energiaráfordítással jár.


A tökéletes hegesztési varrat beállítása

A vékonyabb fólia ugyanolyan sebességgel dolgozható fel a csomagológépen, a fólia azonban társított anyagból van, így a hulladék csak termikusan hasznosítható.

A csomagolási hulladékteljesen reciklálható

Kétféle irány lehetséges a csomagolóanyag-választásnál: az egynemű monofólia vagy papíralapú csomagolás alkalmazása. Nem könnyű azonban monofóliát választani, mert a könnyen hegeszthető polimereknek gyenge a szilárdsága, amelyiknek pedig jók a mechanikai tulajdonságai, azok nehezen hegeszthetők. Az egyrétegű fólia nem biztosít megfelelő védelmet a termék számára, így az egynemű fóliának is többrétegűnek kell lennie, de a rétegek ugyanabból az anyagból állnak. Sok-sok kísérlet eredményeképpen a polipropilénre (cast PP öntött fólia vagy OPP orientált fólia) esett a választás. Nem mindig sikerül azonban a társított anyagól készült fóliát monofóliára cserélni, hiszen ez magas követelményeket támaszt a hegesztéstechnológiában. A hegesztőablak sokkal kisebb, mivel a hőmérsékletre érzékeny hordozóréteg a hosszú hegesztési időnél károsodik, kis energiabevitel esetén pedig nem lesz stabil a hegesztési varrat, ami a termék károsodásához vezet. A hőálló társított anyagoknál ez nem problémás. A három hegesztési paramétert: a nyomást, a hőmérsékletet és az időt az egynemű anyagnál optimálisan kell egymáshoz igazítani, hogy különböző fóliasebességnél állandó energiaráfordítással tökéletes hegesztési varratot lehessen elérni. Sikerült a hegesztési technikát, a szerszámokat úgy továbbfejleszteni, hogy a hosszanti és keresztirányú hegesztési varratok is megfelelőek legyenek.

A papír közismerten megújuló nyersanyagbázisú, kiválóan reciklálható, biológiailag lebomló alapanyag, és a fogyasztó számára vizuálisan, valamint tapintásra is könnyen felismerhető. A tömlőtasakos csomagoláshoz a papírra kell felvinni egy hegedőréteget, amely a melegen vagy hidegen történő hegesztést is lehetővé teszi. Habár a papír jó szigetelő tulajdonságokkal rendelkezik, ez azonban mégsem elégséges; a termékvédelmet egy vékony műanyag barrier réteg biztosítja, amely reciklálásnál nem zavaró a papíráramban.

A megfelelő megoldás kiválasztásához ismerni kell a termék tulajdonságait, hogy az adott termékhez a szükséges hegesztési integritást biztosítani tudjuk.


Kekszcsomagolás egynemű fóliával


Tömlőtasakos csomagolás társított fóliával

Kiss Rozália (forrás: Christoph Langrohr, Bosch Packaging Technology)