fbpx

Mezőgazdaságból származó csomagolóanyagot gyűjtünk

Írta: Barna Ferenc - 2022 február 16.

A mezőgazdaságban használt inputanyagok csomagolásához tartozó fóliahulladék begyűjtésével és hasznosításával jelentősen csökkenthetjük a környezeti terhelést, és hozzájárulhatunk teremtett világunk megóvásához is – jelentett ki Nagy István agrárminiszter a kunszigeti gyűjtőpont átadásakor.

Hulladékfeldolgozás
Száraz agglomerálásos eljárással a fóliahulladékból alapanyagot gyártanak (Fotó: Fekete István)

Műanyagfólia, mint csomagolóanyag jelentkezik hulladékként

A növénytermesztés és az állattartás során hazánkban is jelentős mértékben használnak a gazdák különböző mezőgazdasági műanyagfóliákat. Évente ezekből pedig csaknem 10 ezer tonna mennyiségben képződik hulladék, aminek a begyűjtésére és gazdaságos újrahasznosítására eddig nem volt lehetőség.

Az agrártárca az elmúlt években arra törekedett, hogy csökkentse az illegális lerakások és égetések számát, így mérsékelve a fóliahulladék környezetre és a levegő tisztaságára gyakorolt káros hatásait. 2020-ban 280 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyújtott a szaktárca fóliahulladék szakszerű gyűjtéséhez.

A hulladék képződéséhez közeli területeken100 darab speciális gyűjtőkonténert helyeznek ki, így egy átfogó gyűjtési rendszer valósul meg.

A fóliahulladékból alapanyagot gyártanak

A gyűjtési rendszer olyan innovációra épül, melynek révén, úgynevezett száraz agglomerálásos eljárással a fóliahulladékból olyan alapanyagot gyártanak, amelyből a mindennapokban, így a mezőgazdaságban is rendszeresen használt eszközök készülnek.

Az elkövetkezendő időszakban az ország több pontján is létesülnek az egyedülálló szabadalmi technológiát használó üzemek, amelyek fogadni tudják a fóliahulladékot. A rendszer egyaránt szolgálja a lakosság, a mezőgazdasági ágazat, a vállalkozói szektor, valamint a hulladékgazdálkodási szakpolitika céljait, és egyben a körforgásos gazdasági modell egyik mintapéldája.

Forrás: MTI
Összeállította: Barna Ferenc