fbpx

Egy évezred is kellhet a LEGO szétomlásához

Írta: Csomor Zsolt - 2020 április 01.

Kutatók szerint megközelítőleg 1300 évig is megmaradhat az óceán mélyére kerülő LEGO-darabka. Az eddig elkészült 440 milliárd darab közül bizonyára bőven került kommunális hulladékként a tengerekbe is.

Közel 30 évvel ezelőtt egy LEGO-darabkákat szállító teherhajóról leesett egy építőelemekkel teli konténer, azóta Délnyugat-Angliában a mai napig mos a víz partra LEGO-kat.

A Plymouth-i Egyetem kutatói 50 olyan LEGO-t vizsgáltak meg, amelyeket partra mosott a víz, és amelyek mindegyike akrilnitril-butadién-sztirolból (ABS) készült. A vizsgálattal azt kívánták megállapítani, vajon meddig maradhatnak meg a darabkák az óceán mélyén. A szakértők mindegyik kockát lemosták, megmérték, a súlyukat is feljegyezték, és arról is megbizonyosodtak, valóban a 30 évvel korábbi balesetből származnak-e. Azután összevetették őket frissen gyártott darabokkal – amik szintén ABS-ből készültek – és kiszámolták, hogy az elhasználódás alapján mennyi idő szükséges egy ilyen kockának ahhoz, hogy a felismerhetetlenségig szétomoljon, és szinte megsemmisüljön.

Kiderült, hogy a 100-1300 éves intervallumon belül bárhol mozoghat ez az idő: minden attól függ, hogy mennyi környezeti stressz éri. Megfigyelték, hogy azok a kockák, amelyek sérültek, gyorsabban bomlottak, mint azok, amelyek nagyjából sérülés nélkül maradtak, olvasható az NRGreport fordításában.