fbpx

Később, de betiltják hazánkban az egyszer használatos műanyagot

Írta: Csomor Zsolt - 2020 május 29.

Magyarországon január 1. helyett, 2021. július 1-jével tiltják be az egyszer használatos műanyagokat, közölte Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter az online sajtótájékoztatóján.

Korábban arról értesülhettünk, hogy a tervezés ellenére mégsem tiltják be az egyszer használatos műanyagot hazánkban. Most azonban online sajtótájékoztatón jelentette be Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter, hogy 2021. július 1-jével mégis betiltják Magyarországon az egyszer használatos műanyagokat.

A tiltást azonban úgy kell megtenni, hogy az – különösen a jelenlegi nehéz gazdasági helyzetben – ne veszélyeztessen munkahelyeket, hangsúlyozta.

Az innovációs és technológiai miniszter lefolytatta az egyeztetéseket az ágazati szereplőkkel, és a leginkább érintett választókerületek parlamenti képviselőivel (elsősorban a fideszes Font Sándor kerületét érinti), ezután állapodtak meg a jövő évi július 1-jei időpontban. Az egyszer használatos műanyagok gyártását 15 mikron felett tiltják be. Az EU-s előírás 50 mikron feletti betiltást ír elő, vagyis a magyar szabályozás szigorúbb lesz.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium az ágazatban 10 milliárd forintot bocsát a vállalkozások rendelkezésére a technológiaváltás érdekében, így a versenyképességük ugyanolyan vagy még jobb lesz annak ellenére, hogy az eddigi termékeik egy részét a továbbiakban nem gyárthatják.