fbpx

Szuperképességű enzimet hozott létre egy tudóscsapat

Írta: Csomor Zsolt - 2020 május 01.

A PET-ből (polietilén-tereftalát) készült műanyagot órák alatt lebontó enzimet hozott létre egy Carbios nevű, francia vegyipari cégnek dolgozó kutatócsapat.

Környezetvédelmi szempontból szuperképességekkel rendelkező enzimet hozott létre egy tudóscsapat. A PET-ből (polietilén-tereftalát) készült műanyagot órák alatt lebontó enzimet hozott létre egy Carbios nevű, francia vegyipari cégnek dolgozó kutatócsapat. Egész pontosan egy már meglévő fehérje mesterségesen átalakított változatáról beszélünk.

Ez az enzim a PET-műanyagot 10 óra leforgása alatt akár 90 százalékban is képes az alkotóelemeire lebontani. Az így létrejött komponensekből jó minőségű, élelmiszeripari használatra alkalmas, új palackokat lehet előállítani. A hasonló célokra használt, jelenlegi megoldások mérlege sok hét alatt is csupán 1 százalék, ráadásul csak ruházkodási célra megfelelő minőségű műanyagot lehet velük létrehozni, olvasható a Store Inside oldalán. A Carbios a technológia ipari léptékű tesztelését 2021-ben kezdi meg. Az eljárás tökéletesítésében és nagyüzemi méretekre optimalizálásában a PepsiCo, a Nestlé és a Suntory is segítséget nyújt.