fbpx

Robot fertőtlenít egy budapesti klinikán

Írta: Csomor Zsolt - 2020 június 05.

Az új típusú koronavírust is képes elpusztítani az az önjáró robot, ami a budapesti Semmelweis Egyetemen UV-C fénnyel fertőtleníti az egyetem képalkotó klinikájának tereit.

Kép forrása: UVD Robots ApS

 

A fertőtlenítő robot különös tulajdonsága, hogy önjáró, programozás után képes önállóan bejárni például a CT-labort vagy a röntgenhelyiséget, és két beteg között fertőtleníteni, sterilizálni a teljes helyiséget.

A kórokozók akár napokig életképesek maradnak a felületeken, ezért fontos, hogy a röntgen-, a CT-, és az MR-készülékeket is alaposan fertőtlenítsék, mondta Maurovich-Horvat Pál, a klinika igazgatója. A korábban 20-30 percet is igénybe vevő feladatot a robot maximum 10 perc alatt elvégzi. A robot 30 millió forintos árát az egyetem alapítványa és a 77Elektronika kft. állta, olvasható az Euronews hírei között.

Szimbolikus, hogy egy ilyen innovatív fertőtlenítő berendezés a Semmelweis Egyetemre került. Az egyetem névadója, Semmelweis Ignác 1851-ben fedezte fel, hogy a gyermekágyi láz terjedése megakadályozható, ha az orvosok a szülő nők ellátása és a műtétek között kezet mosnak. Több mint 20 évbe telt, mire ezt a szakma elfogadta. 170 évvel később az alapos kézmosás és fertőtlenítés még mindig hatékony eszköz az új fertőzések megelőzése érdekében.

A dán fejlesztésű fertőtlenítőrobot nemcsak Magyarországon, de a közép-európai régióban is az elsőként alkalmazzák a Semmelweis Egyetemen.