fbpx

A pandémia erősíti a logisztikai szektor egyes szegmenseit

Írta: Csomor Zsolt - 2020 december 26.

Ugyan 2020 III. negyedévében a korlátozó intézkedések által erősen érintett II. negyedévhez képest az áruszállítás teljesítménye 3,5%-kal nőtt, éves szinten 13%-os csökkenés következett be a KSH által közzétett adatok szerint. Ebben az időszakban különösen a nemzetközi szállítás árutonna-kilométerben mért teljesítménye esett vissza.

 

A kedvezőtlen környezet ellenére növekedett

A harmadik negyedévben is folytatódott az áruszállítási teljesítmények – azon belül is különösen a nemzetközi közúti áruszállítási teljesítmények év/év alapon mért – romlása. Az iparágon belül mégis található olyan szegmens, amely a koronavírus-járvány kedvezőtlen gazdasági hatásai ellenére növekedést ért el – kommentálta a KSH friss adatsorát Nemes Rudolf, a HelloParks ügyvezető igazgatója.

Magyarország vezető ingatlanfejlesztője, a Futureal-csoport által nemrégiben alapított vállalat vezetője hozzátette, hogy a kijárási korlátozások, az üzletek megváltozott nyitva tartása és a fogyasztók biztonságra való törekvése további lendületet adott az e-kiskereskedelemnek. Ez pedig kedvezően hatott ezen piacon működő logisztikai szolgáltatókra, növelve a raktározási terület igényt rövid- és középtávon egyaránt.

 

logisztikai központ

A HelloParks a jelenlegi trendekre válaszolva fejleszt (Forrás: HelloParks)

 

A trendeket követve fejleszt

A pandémia felgyorsította az e-kereskedelem fejlődését és az ellátási láncok Távol-Keletről történő részleges visszatelepítését. Ez az új trend pedig erősíti a régiós logisztikai elosztó központok létjogosultságát az EU-ban – olvasható HelloParks kommentárjában.

A társaság éppen ezekre a trendekre építve fejleszt logisztikai és ipari megaparkokat Budapest és a hazai vidéki nagyvárosok vonzáskörzetében, amelyek a régiós és a city logisztikai igényeket szolgálják majd ki. A vállat célja ennek révén az, hogy a dinamikusan növekvő ipari- és logisztikai piac egyik meghatározó szereplőjévé váljon előbb Magyarországon, később pedig a régióban.