fbpx

Átállnak, ha kell, a környezetbarát csomagolóanyagokra! (videóval)

Írta: Kristóf Imre - 2020 június 09.

80 tonna zöldséget csomagolnak be naponta a Délalföldi Kertészek Szövetkezetének szentesi üzemében. A fogyasztók a lédig áru helyett már a csomagolt termékeket keresik inkább. A sok műanyag csomagolóanyag viszont jelentősen terheli a környezetet, ezért ezek kiváltására készülnek.

 

 Ledó Ferenc, a FruitVeB elnöke

 

– Már három éve elkezdtük a kísérleteket a műanyag csomagolóanyagok kiváltására, és mivel ez néhány országban már gyakorlat, a berlini  kertészeti kiállításon ( Fruit Logistica-n) látottak alapján úgy vásároltunk csomagológépeket, hogy azok alkalmasak legyenek a környezetbarát anyagok használatára is – nyilatkozta lapunknak Ledó Ferenc. A FruitVeB elnöke a Délalföldi Kertészek Szövetkezetének szentesi üzemében megmutatta stábunknak, hogy milyen sokfajta műanyag termékeket használnak nagy mennyiségben a zöldségek csomagolására. Így a paprika kiszerelésére használt műanyag hálón kívül  az egyszerhasználatos tálcákat és a zsugorfóliát is környezetbarát csomagolóanyagra kell cserélniük a közel jövőben.

 

Készen állunk a cserére!

 

A környezetbarát, lebomló csomagolóanyagok használatára még nem érkezett felhívás az üzem részére. Ledó Ferenc szerint erre központi intézkedés lesz a közeljövőben, határidő megadásával, amire majd mindenkinek át kell állnia. – Folyamatosan egyeztetünk a nagykereskedelmi láncokkal és az exportra vitt áruinknál a külföldi vevőinkkel is, hogy mikor kell a váltást végrehajtanunk. Szerencsére a most használt műanyagok 90%-ára már van környezetbarát anyag, amivel helyettesíteni tudjuk őket – tette hozzá a FruitVeB elnöke.

Drágább lesz a termék?

A környezetbarát csomagolóanyagok jelentősen többe kerülnek a most használtaknál, de a bevezetésük nem feltétlen jelenti azt, hogy a velük csomagolt áru is drágább lesz. – A mostani viszonyok között 30-70 %-kal drágább a környezetbarát csomagolás. Ezt a plusz költséget valakinek meg kell fizetnie. Jelenleg úgy látjuk, hogy ennek a költségnek egy részét a beszállítók viselik majd, a maradékot pedig be kell építeni a fogyasztói árba – nyilatkozta a FruitVeB elnöke. Hozzátette, hogy ezt a plusz terhet mérsékeli majd a jelenleg fizetendő termékdíj összege, mert a környezetbarát csomagolóanyagok használata esetén ezt a terhet nem kell majd megfizetni.