Szimpatikus módja a szemétgyűjtők körüli tisztántartás ösztönzésének

Amszterdamban minikerteket alakítanak ki a szemétgyűjtők köré. A városvezetés reméli, hogy virágok látványa eltántorítja az embereket, hogy a kukák mellé dobják a hulladékot.

Minikerteket alakítanak ki az utcai szemétgyűjtők köré. Amszterdamban ezzel próbálják eltántorítani az embereket attól, hogy a kukák mellé dobálják a szemetet. A kezdeményezést első körben a város 17 pontjára terjesztik ki a következő három hónapban, a The Guardian.

Rick Vermin helyi tanácstag szerint a városvezetés azt reméli, hogy a virágok látványa jobb belátásra téríti a potenciális szemetelőket. A minikertek egyúttal szebbé varázsolják az amszterdami utcákat.

Az utcai szemetesek körüli hulladékhalmok problémája a koronavírus-járvány okozta leálláskor vált igazán szembetűnővé, ugyanis az otthonról dolgozó emberek több ételt rendeltek, növelve a hulladék mennyiségét. A járvány miatt az amszterdamiak féltek megérinteni a szemétgyűjtőket, a kukások pedig a szokásosnál kisebb létszámban dolgoztak. Emiatt az utcai szemetesek gyakran megtelve maradtak, olvasható az MTI hírei között.

Amszterdamban az utcai szemétgyűjtőket nemcsak a járókelők használják, hanem a háztartások szemeteszsákjai is ezekbe kerülnek.

 

amszterdam hulladékgazdálkodás hulladékgyűjtés környezetvédelem minikert a szemétgyűjtők mellé szemétgyűjtő