fbpx

Vékony, mégis nagyon erős ez az innovatív strech fólia

Írta: Csomor Zsolt - 2021 június 15.

A hatékony és környezettudatos megoldásokra égető szükség van az ipari fóliázás terén is. Három hónap alatt összesen 125 tonnával kevesebb hulladék került ki azokból a gyárakból és üzemekből, ahol a környezetbarát Ecofoil stretch fólia kerül felhasználásra.

 

Rossz érzések a túl sok hulladék miatt

„A stretch fólia közel 30 évvel ezelőtti találmány. Ha szállítani kell A-ból B-be, akkor a raklapon lévő rakományt körbe kell fóliázni, így nem borul szét. 20 éve forgalmazzuk mi is ezeket a hagyományos strech fóliákat, de egy ideje elfogott az a rossz érzés, hogy nem akarok még több hulladékot kiküldeni a nagyvilágba. Éreztem, hogy változás kell, hogy találnunk kell egy olyan fóliát, amivel segíthetünk a Földünknek. Így született meg a környezetbarát stretch fólia ötlete” – mesélte Homolya Péter, az ecofoil.hu kitalálója, alapítója és tulajdonosa.

60%-kal kevesebb hulladék keletkezik

Az 500 mm széles, új generációs, erős Ecofoil ipari csomagolóanyag különleges kialakításának köszönhetően rásimul a raklapokra, a sarkoknál is dupla védelmet nyújt, és akár téglát is csomagolhatunk vele.

 

stretch fólia raklap kő
Kép forrása: Ecofoil

 

Olyan technológiával készült, amit egy éve fejlesztettek ki Németországban: a 10 mikron vastagságot 5 rétegből ragasztják össze, ezért nagyon jól bírja a terhelést – olvasható a vállalat közleményében. De az erején és a gazdaságosságon túl a legnagyobb előnye, hogy kíméli a környezetet.

Sajnos még az Ecofoil sem olyan fólia, amit, ha elások a kertben, lebomlik, és egy hét múlva nincs ott semmi. Ez is nagyon nehezen tűnik el a természetből, több száz év kell hozzá, hogy megsemmisüljön. Viszont fő előnye – a 30 éve használatban lévő fóliákkal szemben –, hogy ebből lényegesen kevesebb kell. Ha valaki a környezetbarát stretch fóliára vált, akkor 60%-kal kevesebb hulladék keletkezik, mert kisebb súlyú fóliát kell felhasználnia.

Évi 3 tonna hulladékkal kevesebb

A hagyományos, normál fóliák 23 mikron vastagságúak, az Ecofoil viszont mindössze 10 mikron vastag, tehát a hagyományos fóliához képest 60%-kal vékonyabb. Már pedig ha ilyen mértékű hulladékmegtakarításról van szó, akkor az igenis kíméli a környezetet – tette hozzá Homolya Péter.

Egy átlagos cég éves fóliahasználata hagyományos fóliából 5-6 tonna. Ezzel szemben az Ecofoil használata esetén csak 2,4 tonna. Vagyis több mint 3 tonna hulladékot takarít meg, ráadásul 10-15%-os pénzügyi megtakarítás is elérhető az alkalmazásával. is el lehet vele elérni.