Ausztráliában kiváló minőségű műkezet nyomtattak

Az emberi kéz hihetetlenül jó eszköz, funkciójában és adottságaiban is hibátlan médium a világgal folytatott kommunikációhoz, interakcióhoz. A nevével sokat eláruló ausztrál Sentient Bionics, legyen szó robotról vagy emberről, mindenki számára hozzáférhető kezeket akar, amelyekkel garantált a hatékonyabb és kreatívabb jövő.

 

 

Ez a jövő lehet humán felkari kiegészítés, de együttműködő, kollaboratív robotokhoz is tartozhat.

A cég projektjében a szintén ausztrál GoProto ANZ 3DP szolgáltató is részt vett. Könnyű kitalálni: ők nyomtatták az antropomorf (emberi formájú), markolásra ideális kezet. A bionikus kéz nagy része additív gyártással készült. A robotvégtagot változatos ipari területeken, de mellettük az egészségügyben is használhatják.

A printeléshez a HP Multi Jet Fusion (MUF) technológiáját használták, a testmeghajtású termék neve Érző Kézprotézis. Kifinomult, tagolt/csuklós ujjakból áll, a hüvelykujj forgatható, és markolásnál is alkalmazkodik az adott tárgyhoz, objektumhoz.

 

 

A 3D olcsóbb

Mivel 3D nyomtatással készült, tartósabb, jobb teljesítményre képes és olcsóbb, mint a hagyományos technológiával épített robotkezek. A 3DP-n belül pedig azért esett a választás a HP technológiájára, mert az így printelt darabok jobban működnek, és ez a nyomtatótechnika olcsóbb, mint sok más printelési módszer.

Miután a komponensek nyomtatása befejeződött, szakítószilárdság-tesztet végeztek rajtuk, és minden szempontnak megfeleltek.

A gyors fejlesztés lehetővé tette, hogy a Sentient Bionics megkezdje a klinikai teszteket, innovatív és előremutató változtatásokkal reagáljon a visszajelzésekre  – nyilatkozta a GoProtot vezető Leon Gainrs, majd hozzáfűzte, hogy a két cég együttműködése folytatódik.

A GoProto a jövőben is szakértői 3DP szolgáltatásokat nyújt partnerének, a Sentient Bionics pedig együttműködő robotmarkolókat, köztük bionikus kezeket is fejleszt beépített aktuátorokkal, kísérő szoftverrel.

Forrás: freedee.blog.hu
Fotó: Sentient Bionics

3D nyomtatás ember fejlesztés innováció kéz kollaboratív művégtag nyomdaipar nyomtat orvos robot