fbpx

3D nyomtatású csirkefalatok a KFC-nél? Jó étvágyat!

Írta: Kalmár Nárcisz - 2020 július 23.

A 3D nyomtatás az élelmiszeriparban, illetve a gasztronómiában is fel-feltűnik. Ugyan még nem terjedt el, de itt-ott már alkalmazzák, kísérleteznek vele, próbálnak alkalmasint húspótló és egészségesebb új megoldásokat találni a technológiával.

 

Legújabban a (hosszú évek óta kvázi változatlan) csirkemenüiről ismert KFC próbálkozik. A gyorsétterem-lánc meglepő módon összeállt a beszédes nevű, az űrkutatáshoz fejlesztett megoldásairól ismert orosz 3D Bioprinting Solutions céggel, és a világ első, laboratóriumban készült csirkefalatkáin (nuggets) dolgoznak.

Az együttműködés a KFC csúcstechnológiák, köztük a 3D bionyomtatás köré épülő „jövő étterme” koncepciójának része. A high tech megoldásokkal a jelen élelmiszeripari problémáira igyekeznek választ adni, például a hagyományos húsokat, amennyire lehetséges, környezet- és állatbarát alternatívákkal kívánják helyettesíteni. Figyelemmel kísérik a legfrissebb trendeket, újításokat, és elmondásuk alapján minden tőlük telhetőt megtesznek, hogy azokat valamilyen módon gyorsétterem-hálózatukba integrálják.

 

 

Laboratóriumi hús

A csirkefalatkáknak állítólag az eredetihez hasonló ízük és textúrájuk lesz, viszont mint szinte minden printelt termék, élelmiszer, az új kaja a klasszikus változatnál fenntarthatóbb módon készül.

Csirkesejtekből és növényi anyagokból állítják elő, így egyetlen állatot sem kell megölni hozzájuk, máskülönben a rántás és a fűszerezés ugyanaz marad, mint eddig. A „húst” a sejtekből tenyésztik ki, ami sokkal energiatakarékosabb, mintha élő állatokat használnának hozzá – az áramfogyasztás minimum a felére csökken, és így lényegesen kisebb az üvegházhatást okozó káros gázok kibocsátása.

– Az orvostudományban széles körben elismert 3D bionyomtató technológiák élelmiszerek, például húsok előállításánál is népszerűek. A jövőben, a gyors fejlődéssel ezek a termékek sokkal elérhetőbbek lesznek, és bizakodunk, hogy a KFC-vel való együttműködésünkkel a sejtalapú húsok hamarabb kerülnek a piacra – magyarázza Yusef Khesuani, a 3D Bioprinting Solutions társalapítója.

 

 

Forrás: freedee.blog.hu

Kép csak illusztráció: businessinsider.com