fbpx

Globális ellátási lánc: vége a nyomásnak, jöhet a fellendülés

Írta: Kohout Zoltán - 2022 január 07.

A New York-i székhelyű jegybank (Fed) kedden közzétett új indexe szerint a globális ellátási láncokra nehezedő történelmi nyomás elérte a csúcsot, s megkezdődhet az enyhülés. Ez nagy lökést adhat a csaknem másfél éve kényszerű recesszióban lévő iparágaknak, a kulcsfontosságú áruk és anyagok hiánya csökkenésének.

 

A vírus sarkában járt

A globális ellátási lánc nyomásindexe a világjárvány korai szakaszában ugrott meg, amikor Kína korlátozó intézkedéseket vezetett be – emlékeztetnek az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed elemzői. A nyomás aztán enyhült ugyan, de a járványidőszakok váltakozását követve újra és újra szűk keresztmetszetek, ellátási zavarok, infláció járt a pandémia nyomában. Az elemzők szerint a – különben 27 tényezőt összegző – index mostani trendje azt sugallja, hogy a globális ellátási lánc nyomása elérte a csúcsot: innentől mérséklődésre lehet számítani.

 

teherhajó, kikötő
A globális hajózási válságban gyakori (volt) a hajók torlódása a kikötőkben (Fotó: Boston Globe, 2021. október)

 

Magasabb a nyomás, mint a válság idején

Az index olyan változókat is figyelembe vesz, mint például az Egyesült Államok, Ázsia és Európa közötti szállítási díjak és légi fuvarköltségek. A kutatók ugyancsak óriási növekedést tapasztaltak a szállítási költségekben a járvány első mélypontjáról való kilábalás óta. Az elmúlt hónapokban azonban ez a növekedés lassulni kezdett. Igaz, még mindig nagyon magas – az 1997-re visszamenőleges adatokra támaszkodó index azt mutatja, hogy a globális ellátási lánc nyomása jelenleg lényegesen magasabb, mint a korábbi gazdasági válságok időszakában.

 

Enyhül a kínálati korlát

A kedden megjelent jelentés azt sugallja, hogy a szállítási idők javulásával kezdenek enyhülni a kínálati korlátok. Az Institut for Supply Management (ISM) felmérése azt is kimutatta, hogy a gyártók által fizetett árak a múlt hónapban estek a legtöbbet az elmúlt évtizedben.

A felmérés azonban nem ragadta meg teljes mértékben az Omicron COVID-19 variánsának hatásait. Ha ez munkavállalók tömeges otthon maradását okozza újra, az megint megfordíthatja az ellátási láncok most tapasztalható élénkülését.

 

forrás: Fed