fbpx

Optimalizált robotközlekedés

Írta: Csomor Zsolt - 2020 július 03.

A jövő gyárának folyamatai jó ideje formálódnak: digitális felületek kerültek alkalmazásra, ember és gép működik együtt a mindennapi munka során, a gyártási technológiák pedig folyamatosan hatékonyabbá válnak. Az automatizált folyamatoknak ugyanakkor innovatív koncepciókra van szükségük a belső logisztika terén.

 

 

Az ipari gyártás folyamatosan növekvő hálózata egyre intelligensebb megoldásokat igényel az intralogisztika területén. Az autonóm mobilrobotok (AMR-ek) segítségével teljesíthetők a jóval rugalmasabb és átláthatóbb anyagáramlást megkövetelő igények.

Amikor egy robot átvesz egy belső szállítási feladatot, az érintett alkalmazottnak több ideje jut arra, hogy a vállalat számára értékesebb feladatokkal foglalkozzon. Ez gördülékeny és hatékony munkafolyamatokat eredményez.

A vállalatok ezen felül még többet is elérhetnek egy flottányi robottal. Az AMR flotta egy flottakezelő rendszer segítségével irányítható, ami során optimalizálásra kerülnek a vállalatok belső szállítási folyamatai. A flottakezelőnek köszönhetően elkerülhetők a torlódások, és megszűnik az állásidő. Emellett a robotok a nap 24 órájában végzik feladataikat a gyárterületen, olvasható a Mobile Industrial Robots cikkében.

 

MiR Fleet – központosított irányítás a robotok felett

A flottakezelő rendszerre jó példa a piacvezető Mobile Industrial Robots MiR Fleet szoftvere, ami gyors és központi robotflottakezelést nyújt a vállalatok számára. Egyszerű integrációt és telepítést biztosít a felhasználóbarát webes felületeken keresztül. Meghatározza a prioritásokat és koordinátákat egyszerre több robot számára. Támogatja a megkülönböztetett hozzáférési szinteket a felhasználók számára. Maximális üzemidőt biztosít a töltőállomásra való automatikus visszatérés képességével, valamint kontroll alatt tartja a több robot által is frekventált forgalmas zónákat.

A rendszer kezeli a prioritásokat, és kiválasztja az esedékes feladathoz leginkább alkalmas robotot a pozíció és elérhetőség alapján. E-mailes értesítések informálják a végfelhasználókat az akadályokról vagy az esetleges előre nem látott helyzetekről, amik hátráltathatják a robotot a feladatának elvégzésében.

A flottában működő MiR robotok a webbázisú MiR Fleet felhasználói felületen keresztül irányíthatók. A MiR Fleet akár 100 MiR robotot is képes kezelni, mely során koordinálja, ütemezi és priorizálja a rendeléseket. Mindennek köszönhetően a flotta a nap 24 órájában képes a munkavégzésre, hiszen a rendszer elküldi a legközelebbi töltőállomásra a robotot, amikor arra szükség van.

 

 

Közép-európai sikersztori

A Whirlpool a világ egyik legnagyobb háztartási készülékeket gyártó vállalata. Lengyelországban, lódzi gyárukban szárítógépeket és sütőket gyártanak. Az üzem vezetésének azonban kihívással kellett szembesülnie: hogyan lehet összekapcsolni az alkatrészek gyártósorok közötti belső szállítását a be- és kirakodás automatizálásával?

Fontos volt, hogy a megoldás csökkentse az emberek szerepét a szállítási folyamatban, valamint optimális költségekkel és biztonsági tényezőkkel rendelkezzen. Az autonóm MiR200 robotflotta megfelelt ezeknek a kívánalmaknak, sőt, rugalmasságot is biztosított a gyárterület módosítása során. Emellett egyszerű programozást és kezelhetőséget is nyújtott, így a Whirlpool 2018 decemberében az első robot tesztelésével meg is kezdte a telepítést.

Az eredmények pozitív kiértékelése után további két MiR200-at is üzembe helyeztek. A vállalat emellett a MiR Fleet robotflotta-kezelő rendszert is installálta, amelynek segítségével a robotok ütemezhették a beérkezett feladatokat. Emellett töltöttségi szintjük is figyelemmel követhető a zökkenőmentes munkavégzés érdekében.

A Whirlpool újabb mobil robotok üzembe helyezését tervezi a lódzi gyárában, és más helyszíneken is. Hasonló megoldásokat jelenleg is tesztelnek többek közt két olaszországi üzemükben.

Kép forrása: MiR