fbpx

Évekig kartonlopásból élt egy madridi román banda

Írta: Sándor Ildikó - 2020 szeptember 11.

A csomagolóeszköz nagy kincs – tudták ezt azok a fosztogatók is, akik hosszú évekig keserítették meg a madridi kereskedők, vállalkozók életét.

 

 

Még 2005-ben kezdődött a történet, azóta fosztogatta módszeresen a szelektív hulladékgyűjtőket egy közel 50 fős banda. A becslések szerint Madridban az összes kartonpapír felére ezek a bűnözők csaptak le. A helyi rendőrség nem boldogult a tolvajokkal, ezért 2018-ban bevonták a természetvédelmi hatóságot, később pedig az Europolt is. A BBC tudósítása szerint a nyomozás során 18 útvonalat azonosítottak, amelyeket a tolvajok rendszeresen végigjártak. Döbbenetes, hogy az elemzés során minderre fényes nappal került sor. Eddig összesen 42 embert vettek őrizetbe a környezetvédelmi szabályok megsértése, valamint pénzmosás gyanújával. Hárman közülük spanyol állampolgárok, a többiek románok. Feltételezhetően 2015 óta évente 67 ezer tonna kartonpapírt loptak és adtak el, amivel minden évben átlagosan 10 millió euró bevételre tettek szert, de végleges adatokat addig nem tudhatunk meg, míg a teljes bűnszervezetet vagy akár több ilyen csoportot fel nem számolnak a madridi hatóságok.

A bizonyítékok között olyan felvételek is vannak, amelyeken az látható, hogy a gyanúsítottak némelyike a papírgyűjtőbe mászik ki vagy be, annak ellenére, hogy ezek a hulladékgyűjtők már direkt kis nyílással vannak szerelve.

Az illegális „hulladékbegyűjtők” értékesítették is a kartont, erre a célra céget alapítottak, és a lopott árut a legálisan felvásárolt kartonpapírral összekeverték, majd Délkelet-Ázsiában értékesítették.

Forrás: BBC; Fotó: www.elmundo.es;