fbpx

Megérnénk végre a visszaváltós PET-korszakot?

Írta: Sándor Ildikó - 2020 szeptember 11.

A napokban kerül a kormány elé a PET-palackok betétdíjának előterjesztése. Egy új jogszabály szerint a műanyag palackok mellett a fémdobozokat, később pedig az italkartonokat, majd a használt sütőolajat is kötelező lenne a boltoknak visszaváltaniuk. Ezzel a lépéssel várhatóan teljesíteni tudjuk a hulladékfeldolgozással kapcsolatos egyre szigorúbb előírásokat – hangzott el az M1 híradójában.

 

 

A témáról a közelmúltban mi is írtunk, és jól látható volt, hogy bár a fogyasztási szokások nem feltétlen tükrözik, de a magyarok sokat tudnak a környezetvédelemről és előnyben részesítik a környezettudatos megoldásokat. Ennek ellenére belátható, hogy még mindig sokan vannak azok, akik egyszerűen ki-, vagy eldobálják azokat. Épp ezért a csomagolási hulladék minél nagyobb arányú visszagyűjtésén dolgoznak a hatóságok.

 

 

Várhatóan szeptemberben tárgyalja a kabinet azt az előterjesztést, amely újra kötelezővé tenné a visszaváltás rendszerét. Erről egyébként a közelmúltban megkérdezték a fogyasztókat is. Többségük szerint ez lehet a legjobb megoldás, támogatnák, hogy a legtöbb áruházláncban elérhető legyen valamilyen visszaváltó automata, ahol a PET-palackot, az üveget, illetve az alumínium dobozt egyszerre le lehetne adni.

 

Fotó: https://playtech.ro/2019/norvegia-reciclare-plastic/

 

Dely Balázs, környezetvédelmi szakértő szerint ezzel a lépéssel teljesíteni tudnánk az egyre szigorodó uniós szabályokat, amelyek előírják, hogy 2025-re a forgalomba hozott műanyag italpalackok 77 százalékát, 2029-re pedig a 90 százalékát elkülönítetten kell gyűjteni.

Forrás:MTI.