fbpx

100%-ban újrahasznosítható!

Írta: Kristóf Imre - 2020 október 04.

Magyar Bonduelle: világpremier és fenntarthatóság

A Bonduelle békéscsabai konzervgyárában bemutatták a sajtó képviselőinek azt az új, szuperédes, prémium csemegekukorica-konzervjüket, amit – elsőként a világon – a magyar vásárlók vehetnek le az áruházak polcairól. A vállalatnál a kiváló minőségű termékek előállításán kívül nagy hangsúlyt helyeznek a környezetbarát, újrahasznosítható csomagolóanyagok felhasználásának növelésére is.

 


A csemegekukorica feldolgozása a válogatással kezdődik

 

1,5 millió újrahasznosítható doboz naponta

Napi 50 kamionnal, 3,5 millió cső csemegekukorica érkezik be a Bonduelle békéscsabai gyárába a szezon alatt. Ebből 1,5 millió doboz kukoricakonzervet állítanak elő a feldolgozás eredményeként naponta – mondta a gyárlátogatás során a Transpacknak Dr. Zahola-Pollák Vanda. A békéscsabai gyár igazgatója bemutatta azt a feldolgozási technológiát, amely során a beérkező csöveket először gépekkel megtisztítják a csuhétól, majd szorgos kezek tisztítják és válogatják őket, míg az automata késekkel le nem vágják a szemeket. A továbbiakban láthattuk, hogy újbóli mosás, válogatás után fém dobozokba töltik, majd légmentesen lezárják és hőkezelik a kukoricaszemeket, hogy a termék évekig megőrizhesse kiváló minőségét. (A kukorica feldolgozástechnológiájáról részletesen itt írtunk: agraragazat.hu) és itt megnézheti az erről szóló videónkat is:

 

 

A Bonduelle ugyanakkor nem csupán a termékek kiváló minőségére, de a környezet megóvására is nagy hangsúlyt helyez. Minden Bonduelle konzervdoboz, így a szuperédes kukorica csomagolása is 100%-ban újrahasznosítható, tehát a szelektív hulladékgyűjtőbe dobva újra konzerv válhat belőle. Egyébként 2025-re fenntartható köntöst kap a vállalat által gyártott összes termék.


Dr. Zahola-Pollák Vanda, a békéscsabai gyár igazgatója

 

160 millió konzervdoboz évente


„Konzervhegyek” a békéscsabai gyár raktárában

 

– Naponta másfél millió doboz konzerv készül itt, a békéscsabai gyárban. Azért fémdobozokat használunk és azért modern ez a technológia, mert 100%-ban újrahasznosítható a csomagolóanyag. Szelektíven gyűjthetőek, és újrahasznosítják őket. A gyárban 160 millió doboz készül egy évben, ehhez az alapanyagot, a bevont lemezeket megvásároljuk, majd itt, a gyárban állítjuk elő őket. Ezek a fém dobozok teljesen biztonságos és jól tárolható csomagolóanyagok. Amin most a Bonduelle dolgozik, az az, hogy a csomagoláshoz szükséges műanyagot kiváltsa papír alapú csomagolóra. Erre indítottunk egy projektet, és 2025-re van egy ambiciózus célunk, ami a karbonlábnyomunk csökkentését célozza. (A vállalat kötelezettségvállalásairól részletesen itt olvashat: www.bonduelle.hu ) Ez egy összetett folyamat, ami azt jelenti, hogy a termeléstől kezdve a helyi alapanyagok felhasználásával, a növényvédő- és egyéb vegyszereknek a csökkentésén át, a biotermékek arányának a növelésével a lehető legegészségesebb termékeket kívánjunk előállítani. Természetesen a csomagolásra is vannak fejlesztéseink: a célunk, hogy a csomagolással is minél kevésbé terheljük a környezetünket. A Bonduelle folyamatosan együttműködik a csomagolásfejlesztőkkel annak érdekében, hogy a felhasznált csomagolóanyagok mennyiségét csökkenteni tudjuk. Ennek érdekében a dobozok testének a lemezét különböző technológiák alkalmazásával folyamatosan vékonyítjuk, és a felhasznált műanyagok mennyiségét is egyre csökkentjük, a kartonpapírok felhasználási arányát pedig növelni igyekszünk. Természetesen csak és kizárólag itt is fenntarthatóan termelt papírt használunk – mondta a Transpacknak Dr. Zahola-Pollák Vanda.