fbpx

Gyász a Halaspacknál: elment a szakma egyik nagy alakja

Írta: Transpack-2020/V. lapszám cikke - 2020 október 13.

Bodrogi József döntően hozzájárult nemcsak a vállalat, hanem a város gyarapodásához is

Hatvanöt éves korában, súlyos betegsége után elhunyt Bodrogi József, a német Kunert-csoporthoz tartozó Halaspack Bt. cégvezetője. Mérnök-közgazdászként eleinte marketing-, majd vállalkozásiosztály-vezetőként dolgozott Kiskunhalas korábban is híres papírgyárában, majd 1991-tól a Halaspack Rt., később az azonos nevű Bt. vezérigazgatója lett. Bodrogi József nem csak a vállalatért – és ezzel a helyi gazdaság- és városfejlesztésért – tett sokat. A felelősségteljes, pontos, vérbeli szakemberként ismert cégvezető számos közérdekű szerepet is vállalt: elnöke volt a nevezetes kiskunhalasi csipke-manufaktúra közalapítvány felügyelő bizottságának, s részt vett a helyi könyvtárt támogató alapítványban is. A helyi papíripar és ezzel a város érdekében vállalt munkáját az önkormányzat Év Vállalkozója Díjjal ismerte el 2007-ben.

 

 

Megvédték az üzemet, a dolgozókat

A kiskunhalasi papíripar vezető alakja nem csak mint ember és a közérdekért cselekvő polgár marad emlékezetes. Az ő nevéhez fűződik több sikeres gazdasági és innovációs program is. Egyrészt a Halaspack kiskunhalasi üzeme a 2009-2011es válság éveiben is talpon maradt, sőt, a folyamatos növekedést és a foglalkoztatás nagyságrendjét is megőrizte. Az egyik legjelentősebb fejlesztési beruházás egybeesett a válság kirobbanásával: 2008-ban egy több százmilliós, 2000 négyzetméteres raktárat építettek, majd egy esztendőre rá, 2009 áprilisában – a szakszervezettel együttműködve – bevezették a foglalkoztatásban az úgynevezett időbank-rendszert. Ennek révén a dolgozókat rugalmas időbeosztással foglalkoztatva a megrendelésekhez igazították a munkaidőt, így szinte senkit sem kellett elbocsátani. Bár a válság csaknem ötödével visszavetette a megrendelés-állományt és a termelést, már a 2010-es évek elején visszaküzdötte magát a korábbi szintre.

 


Bodrogi József 2007-ben az Év vállalkozója címet kapta Kiskunhalason (Halasmédia-archív)

 

Időközben Romániában és Törökországban is megvetette lábát a vállalat. 2012-ben már a 108 főt foglalkoztató üzem termelése 4,3%-kal, árbevételük pedig ötödével nőtt, sőt, 8%-os béremelésre is futotta. Mindez tömegben kifejezve 14 ezer tonna papír feldolgozását, valamint papír termék legyártását jelentette. Bodrogi József akkor munkatársunknak azt mondta, hogy a német anyacég – a családi kézben lévő Kunert Gruppe – erőteljes piaci jelenlétben, a piaci-gazdasági folyamatokra való gyorsabb, rugalmasabb reagálást szorgalmazza.

Majdnem gyógyszergyár a fél világra

Ennek a piaci aktivitásnak a keretében jött létre az a sokáig egyedülállónak számító projekt, ami végleg stabilizálta, sőt, újabb fejlesztési lendületet adott a Halaspacknak. Egy sikeres tárgyalássorozatot követően elnyerték egy speciális higiéniai termék, a meleg évszakokban a női tampon kíméletes és higiénikus felhelyezését segítő papír kartoncső gyártását. A Halaspack eleinte szakmai tanácsadóként vett részt a gyártásban, mígnem gazdasági és logisztikai megfontolások miatt egyre inkább a kiskunhalasi termelés felé terelődött a folyamat – mondta akkor Bodrogi József. Akkor a világot két gyár látta el: az amerikai piacot az USA-ban, a világ többi részét pedig a kiskunhalasi gyárban működő üzem. Mivel mind az amerikai, mind az ázsiai kontinensen nő az érdeklődés e termék iránt, már a kezdeti időktől csaknem 900 milliós darabszámban tervezték a gyártást Kiskunhalason. Ehhez a volumenhez nem egy, hanem 8 gép 24 órai folyamatos üzemelése volt szükséges, ám ennél is nagyobb feladat volt a speciális higiéniai körülmények megteremtése. A 3000 négyzetméteres új üzemcsarnokban többek között magasabb belső légnyomás és zsiliprendszer biztosítja, hogy se rovar, se szennyeződés ne érje az árut a be- és kiszállításnál. Csaknem gyógyszergyári színvonalú minőségi és higiéniai körülményeket teremtettek, és olyan munkaerő-toborzás folyt, amivel biztosították a megfelelően gondos munkavégzésre képes utánpótlást.

 


Új gyártósor a Halaspacknál 2017-ben (Halasmédia-archív)


Előkészületek 2012-ben az új gyártórészleg megnyitására, és ünnepélyes bejárás 2013-ban

Családi, térségi összefogás a múlt alapjain

– A legbüszkébbek arra vagyunk, hogy az itteni, még az előző rendszerből örökölt apparátus tudása és kreativitása a világ legkorszerűbb ilyen gyártósorát Halason építette meg – fogalmazott korábban BodrogiJózsef. Az összességében 700 milliós nagyságrendű beruházáshoz a Halaspack és a német anyavállalat, a Kunert Gruppe teremtette elő a forrást, amelynek tekintélyes hányadát – több mint 300 millió forintot – az új üzemcsarnokra, illetve a technológia kifejlesztésére és elkészítésére fordították. Ebben térségi összefogás jött létre: több szellemi és materiális termék és elem a környező településekről (Szegedtől Szankon át Kecskemétig) érkezett a közös fejlesztéshez. A fejlődéshez nemcsak pénzzel járult hozzá a Kunert Csoport, hanem morális elkötelezettségével is: a válság idején sem vonta el, sőt, akkumulálta a tőkét a kiskunhalasi vállalatba. A Halaspack éves forgalma végül a fejlesztés révén már a 2010-es évek derekán mintegy 1,2 milliárd forinttal nőtt, 30 új munkahely jött létre, és tízmilliókkal nőtt a város helyi adó bevétele.

A fejlesztések persze később sem álltak meg: az élesedő piaci verseny diktálta azt a beruházást, amely néhány éve a gyártósor szélességét növelte. Addig a legszélesebb nyersanyag 15,4 centiméteres volt, az új gyártósoron azonban már jóval szélesebb anyagból is tudnak papírhengert készíteni. A magasabb fokon automatizált gyártási folyamat révén költséghatékonyabbá vált a gyártás.

Kohout Zoltán