fbpx

A COVID-19 erősíti az újrahasznosítás iránti tudatosságunkat

Írta: Csomor Zsolt - 2020 október 26.

Az európai emberek döntő többsége minden korábbinál fontosabbnak tartja környezetünk védelmét és az újrahasznosítást a COVID-járvány után.  91 százalékuk pedig többet is akar tenni érte.

 

 

Sokan állítják, hogy a világ más lesz a koronavírus-járvány után: ez derült ki 14 európai országban végzett felmérésből is, amely az Every Can Counts kezdeményezés megbízásából készült.

A felmérés eredményei azt mutatják, hogy egyre nagyobb a tudatosság a lehető legtöbb hulladék újrahasznosításának szükségességéről: a folyamatot a COVID-19 járvány csak felgyorsította – mondta David van Heuverswyn, az Every Can Counts Europe igazgatója.

Az európai válaszadók 52 százaléka a COVID-19 járvány nyomán bekövetkezett gazdasági lassulás ellenére nem helyezné a gazdaság érdekeit a környezet elé. Kétharmaduk szerint az újrahasznosítás mindenki számára kötelező, és sürgős szükség van a probléma kezelésére.

A magyar válaszadóknak 87 százaléka tartja minden eddiginél fontosabbnak bolygónk megóvását a COVID-19 után, míg 95 százaléka még többet akar tenni az újrahasznosításért. Csupán 31 százalékuk nyilatkozott úgy, hogy a jelenlegi helyzetben előnyben részesíti a gazdaságot a környezettel szemben.

A felmérés legfontosabb eredménye, hogy a magyar válaszadók mindössze 17 százaléka érzi úgy, hogy az újrahasznosítás magyarországi arányának növeléséhez a hangsúlyt a lakosság szemléletváltoztatására kell helyezni. 72 százalékuk a már ma is elérhető rendszerek bővítésében, azok hatékonyságának növelésében látja a megoldást (Minden Doboz Visszajár).

Kép forrása: Minden Doboz Visszajár