fbpx

Döbbenetesen nő a csomagolási hulladék mértéke karácsonykor

Írta: Csomor Zsolt - 2020 december 14.

Habár egyre környezettudatosabbak vagyunk, a karácsonyi időszakban a legtöbb országban az ajándékozások, a dekoráció és a megnövekedett számú bevásárlások miatt jelentősen nő a csomagolási és egyéb hulladék mennyisége. Tovább ront a körülményeken az is, hogy a pandémiás helyzet miatt drasztikusan nőt az online vásárlások száma.

 

Javul a helyzet, de van még mit tenni

Az emberek egyre több környezettudatosságot visznek a karácsonyi vásárlási szokásaikba. A mutatós, de műanyagban gazdag fényes csomagolópapír és szalag helyett gyakran választják az újrahasznosítottat. Emellett elektronikus képeslapot küldenek a papíralapú helyett, illetve 100%-ban újrahasznosítható anyagból, például hullámkartonból készítenek dekorációt. Számos felmérés bizonyítja azonban, hogy az ünnepi szezonban világszerte megnövekszik a hulladéktermelés.

 

karácsonyi csomagolás
Ha környezetbarát csomagolást választunk, majd szelektíven gyűjtsük, sokat teszünk a környezetvédelemért

 

Az Egyesült Államokban például 25%-kal több szemetet dobnak ki Hálaadás és Újév között, mint az év bármely más időszakában. Ez 25 millió tonna többlet hulladékot jelent az ország számára. Ha minden amerikai család csak 3 ajándékot csomagolna újrahasznosított anyagba, azzal elegendő papírt takarítana meg 45 ezer futballpálya lefedéséhez.

Az Egyesült Királyságban termelődő szemét mennyisége is jelentősen, 30%-kal nő a karácsonyi időszakban: becslések szerint az ünnepek után körülbelül 1 milliárd képeslap kerül a kukába. Emellett 83 négyzetkilométer csomagolópapírt dobnak ki vagy égetnek el, és 6 millió kivágott fenyőfa landol a szeméttelepeken.

Hazánkban is jól láthatóan, megközelítőleg 15%-kal nő a papírhulladék mennyisége karácsony és szilveszter környékén, ez pedig az online rendelésekkel idén csak fokozódik.

 

Ilyenkor még inkább felértékelődik a szelektív gyűjtés

A vírus betörésekor a csomagolóanyag gyártóknál is hatalmas ütemben nőtt a termelés, hogy az élelmiszerek, tisztálkodó- és tisztítószerek, valamint gyógyszerek minél hamarabb eljuthassanak a vásárlókhoz.

Az online kereskedelem növekedése rengeteg plusz csomagolási hulladékkal jár, a csomagok száma pedig az ünnepi időszakban csak nő. Ezért is kiemelten fontos, hogy a gyártók mellett a fogyasztók is a környezetbarát csomagolásokat keressék.

A hullámkarton teljes mértékben környezetbarát és újrahasznosítható, így nagymennyiségben sem szennyezi a környezetet – mondta Miklós Zsolt, a Rondo Hullámkartongyártó Kft. ügyvezetője.

A karácsonyi időszakban az ajándékcsomagolásoknak, dekoroknak, képeslapoknak, rendelésekkel járó kartondobozoknak és italosüvegeknek köszönhetően tovább fokozódik a szelektív hulladékgyűjtés jelentősége.