fbpx

Műanyag hulladékból divatcikk

Írta: Csomor Zsolt - 2021 február 24.

A görög Lefteris Arapakis csapatával helyi halászokat ösztönöz a tengerben úszó műanyag hulladék kihalászására. Az Enaleia nevű startup ezen kívül divatcikkeket – többek között zoknit és úszódresszt – készít a műanyagból. A fiatal vállalkozó pedig a tevékenységéért megkapta az ENSZ Young Champions of the Earth díját.

 

tengeri műanyag hulladék újrahasznosítás

 

Már több mint 700 halásszal dolgoznak együtt

Lefteris Arapakis 2017-ben indította a programját, miután sokkolta, hogy a halászok mennyi műanyagot fognak ki a halakkal együtt. Még 500 méteres mélységből is kerül elő hulladék – emlékezett vissza.

Az Enaleia megfelelő felszereléssel látta el a halászokat, speciális zsákokat adott nekik a kihalászott műanyag hulladék tárolására, a parton pedig megszervezte a tárolást és tisztítást. A feldolgozott hulladék 50 százalékát helyi vállalkozások hasznosítják újra, egy madridi divatcég pedig ruhákat készít belőlük.

 

tengeri műanyag hulladék újrahasznosítás

500 méteres mélységből is hoznak fel műanyag hulladékot. (Forrás: hajozas.hu)

 

Jelenleg több mint 700 görög és olasz halásszal dolgoznak, a bevételeiket pedig a program kiterjesztésébe forgatják vissza – olvasható az octogon.hu oldalon. Minden hónapban mintegy 20 ezer kilogramm műanyag hulladékot dolgoznak fel, a következő lépésben pedig globális szintre emelnék a programot.