fbpx

Többször felhasználható ipari törlőkendők a MEWA-tól

Írta: Kalmár Nárcisz - 2020 március 30.

A „textilsharing”, azaz a textíliák megosztás alapú használata, egyenlő az aktív környezetvédelemmel. A MEWA textil-menedzsment lényege a textíliák többszöri felhasználhatósága, ami magában hordozza annak a lehetőségét, hogy egy gyár egyetlen intézkedéssel nagy lépést tegyen a környezetvédelem területén. Mindez megfelel a mai trendeknek, a dolgozók és az ügyfelek számára is vonzóbbá téve az adott üzemet. A MEWA ipari törlőkendő-szolgáltatásának további előnye, hogy költségei pontosan tervezhetők, biztonságot nyújt, és természetesen tökéletesen ellátja feladatát: a gépek, szerszámok és az üzem padlója tisztán ragyognak majd.

A világtrend: lebomló PLA-alapú ökopoharak, amelyek használat után alkotóelemeikre: vízre és szénre esnek szét, olyan szintetikus szálakból készülő tornacipő-felsőrészek, amelyek néhány év múlva egyszerűen elillannak, és a cipőből csak a gumitalp marad meg. Mindenütt kutatások folynak, hogy biológiailag lebomló termékeket gyártsanak, mert ez nagyon fontos környezetünk megóvása szempontjából.

Környezetvédelem mindenek előtt!

A MEWA ipari törlőkendő-rendszere még hatékonyabb, ugyanis még előrébb kezdi a környezetvédelmet: a MEWA ügyfelei egyáltalán nem termelnek hulladékot. Egyszerűen bérlik a magas nedvszívó-képességgel rendelkező törlőkendőket, amelyeket a vállalat a szerződésben rögzített időpontban összegyűjt, kimos, majd tisztán visszaszállít. A rendszer az ügyfelek számára kényelmes, költségei könnyen tervezhetők, és időt takarít meg. A tisztára mosott törlőkendők ugyanis mindig rendelkezésre állnak, így a dolgozók valódi szakmai feladataikkal foglalkozhatnak ahelyett, hogy törlőrongyok beszerzésével és a jogszabályoknak megfelelő ártalmatlanításukkal kellene törődniük. A törlőkendők mennyiségét és minőségét – a MEWA a felhasználási területnek megfelelően négy különböző típusú kendőt kínál – az egyes vállalatok igényéhez lehet igazítani.

A módszer a következő:

A MEWA először felméri az adott cég törlőkendő-igényét, és a szerződésben rögzített időpontban leszállítja a szükséges mennyiséget. Ettől a pillanattól kezdve a dolgozók mindig frissen mosott törlőkendőket használhatnak. A szennyezett kendőket a SaCon® biztonsági konténerekben kell elhelyezni, amelyeket a MEWA a kendőkkel együtt kiszállít. A konténerek nemcsak arról gondoskodnak, hogy az üzemben mindig rend legyen, hanem egyben fontos biztonsági feladatuk is van: az edények éghetetlen műanyagból készülnek, fedelük hermetikusan zár, így az olajos törlőkendők számára is biztonságosak. A megbeszélt időpontban a MEWA teherautója kiszállítja a kimosott, tiszta törlőkendőket, és elviszi a szennyezett kendőket tartalmazó SaCon® edényeket. A kendőket környezetkímélő módon kimossák, majd visszakerülnek az újrafelhasználási körforgásba. A MEWA az egész folyamat működtetéséért teljes körű felelősséget vállal. Az ügyfeleknek nem kell a veszélyes hulladékok – például az egyszer felhasználható törlőanyagok – számára jogszabályokban előírt, jelentős erőforrás-igényű ártalmatlanítással foglalkoznia.

A MEWA jelenleg 188 ezer szerződött ügyfele számára több mint egymilliárd törlőkendőt mos ki évente. A szennyezett kendőkből az eljárás során kivonják az olajokat és zsírokat, amelyeket a mosó- és szárítóberendezések fűtéséhez használnak fel. Ily módon a MEWA a törlőkendő-mosási folyamathoz szükséges belső energiaszükségletének nagy részét maga állítja elő, és ezzel jelentős mennyiségű fűtőolaj felhasználását takarítja meg. A technológia finomításával sikerült azt is elérni, hogy a mosáshoz egyre kevesebb vízre legyen szükség. Ezen felül MEWA még a felhasznált – egyébként biológiailag lebomló – mosószereket is a lehető legkisebb mértékben adagolja.

Fotók: MEWA