fbpx

Elektromos teherkerékpárokkal zöldít a MEWA

Írta: Csomor Zsolt - 2022 február 24.

A MEWA textilszolgáltatóként jelentős gépjárműflottát üzemeltet. Járművei csak Németországban 26 millió kilométert teljesítenek évente. A vállalat elhatározta, hogy jelentősen csökkenteni kívánja az ebből eredő szén-dioxid-kibocsátását. Ennek egyik lépéseként a belvárosi fuvarjaikhoz új koncepciót, az elektromos teherkerékpárokat  tesztelnek.

Az ügyfelek az eddig megszokott minőséget kapják

A MEWA kiemelt célja, hogy disztribúciónk klímasemlegessé váljon, amely részeként csökkentik a városközpontokban használt szállítóeszközök méretét. 2021 nyara óta Berlin belvárosában a szállítási lánc utolsó részét az ONOMOTION nevű szolgáltató elektromos rásegítésű teherkerékpárjaival teszik meg – olvasható a MEWA közleményében.

konténer ember zsák
A konténerek egyszerű és gyors cserét biztosítanak. (Képek forrása: MEWA)

A MEWA teherautói a tiszta munkaruhákat a mosodából nem közvetlenül az ügyfelekhez, hanem egy – városközponti APCOA parkolóházban található – raktárba szállítják. Az e-biciklik és elektromos minivanok innen szállítják rendeltetési helyükre a csomagokat. A teherkerékpárok egy klasszikus 3,5 tonnás furgon terhelésének kb. egynegyedével tudnak közlekedni.

„Az új szállítási koncepció tökéletesen bevált, az ügyfelek ugyanis semmit sem vesznek észre, hogy átálltunk a teherkerékpárok használatára. Az új folyamatokat kis szállítási mennyiségekkel teszteltük. Ma már a teherbiciklik napi egy-két teljes városi kört teljesítenek” – hangsúlyozza Kay Simon, a MEWA mobilitáskoncepciós vezetője.

Bicikli-konténeres szállítás

A MEWA teherkerékpáros szállításra vonatkozó szolgáltatási szerződést kötött az ONOMOTION céggel. A berlini vállalkozás elektromos rásegítésű (pedelec) teherkerékpárjainak kabinja megvédi vezetőjét az időjárás viszontagságaitól, és cserélhető áruszállító konténermodullal rendelkezik. Az ONOMOTION saját teherkerékpárosai fuvarozzák a MEWA csomagjait az ügyfelekhez. A szállítókonténerekben van világítás, tartórúd vállfás ruháknak és polcok a zsákos textíliáknak. A cserélhető tárolómodulok révén egyszerű a megrendelők kiszolgálása: a kimosott ruha felhasználásáig tiszta és száraz marad, és a konténer kiürítése után az ügyfél elhelyezi benne a szennyest. A szennyes ruhával teli tárolót egy másik teherkerékpár később elszállítja. Így nincs időveszteség, hiszen nem kell a tárolók tartalmát ki- és berámolni – emelte ki Beres Seelbach, az ONOMOTION társalapítója és ügyvezetője.

konténer kaloda zsák teherkerékpár
A Berlinben megszerzett pozitív tapasztalatok alapján az új szállítási koncepciót még az idén Németország további nagyvárosaiban is meg kívánja valósítani a MEWA. A következő állomás Hamburg lesz.

Összeállította: Csomor Zsolt