fbpx

Digitális vízjel a csomagoláson

Írta: Csomor Zsolt - 2024 április 14.

A csomagoláson elhelyezett vízjel alkalmazása ígéretes megoldást jelenthet a környezetvédelmi célok elérésében, ugyanis hatékonyabbá teheti az újrahasznosítást. 

Gyakran szabad szemmel nem is látható

Európában már elterjedt a kiterjesztett gyártói felelősségi rendszer (EPR), valamint az EU csomagolásra vonatkozó irányelvei, így a műanyagcsomagolások környezetbarát megoldása üzleti szükségletté vált. A vízjel-technológia már alkalmazható műanyagok esetében különböző formákon és gyártási folyamatokkal, így készen áll a bevezetésre.

kutyaeledel csomagolás

A digitális vízjelek alkalmazása során egy speciális kódot helyeznek el a csomagoláson vagy a címkén, amely gyakran szabad szemmel nem látható. Ehhez a jelhez információkat társítanak a csomagolás eredetéről, összetételéről és anyagáról, amelyek által a teljes életciklus lekövethető. E kód segítségével a hulladékfeldolgozás során a gépek pontosabban válogathatják szét az újrahasznosítandó anyagokat – olvasható a Packaging World és Print&Packtech oldalán.

A Digital Watermarks Initiative HolyGrail 2.0 projektet több mint 160 társaság támogatja. Céljuk, hogy a digitális vízjelek hatékonyságát vizsgálják nagy mennyiségű alkalmazás során.