fbpx

Zöld akkumulátort fejlesztenek Ausztriában

Írta: Csomor Zsolt - 2024 április 13.

Az Osztrák Technológiai Intézet – 18 projektpartnerével közösen –az Európai Unió HORIZONE programja keretében az akkumulátorgyártás kizöldítését kutatja a bécsi központjában. Jelenleg az elhasznált akkumulátorok 40%-át hasznosítják újra, a többit elégetik.

 Alternatív nyersanyagokkal is kísérleteznek

Az Osztrák Technológiai Intézet (Austrian Institute of Technology) kutatási projektje keretében 35 szakember azon dolgozik, hogy újrahasznosított anyagokból állítsanak elő akkumulátorokat. Ugyanakkor alternatív nyersanyagokkal is kísérleteznek majd – derül ki Bécs város nemzetközi külképviseleti irodájának közleményéből.

Kép forrása: MAN Truck & Bus

„A bányászat során keletkező maradékanyagok sok kobaltot, nikkelt és mangánt, a napelempanelek pedig szilíciumot tartalmaznak, amelyeket újrahasznosíthatunk” – magyarázza Damian Cupid, az AIT projektvezetője.

A cél, hogy olyan anyagokat és cellákat fejlesszenek ki, amelyek teljesítménye felveszi a versenyt a hagyományos akkumulátorokéval.

Fenntarthatóság a gyártás során is!

De nemcsak az alapanyagoknál, a gyártás során is fontos szempont a fenntarthatóság. Olyan kérdésekre keresnek választ a kutatók, hogy miként lehet a gyártási folyamatok során kevesebb oldószert használni, vagy miként csökkenthető az áram- és gázfelhasználás – olvasható az Impress Magazin oldalán.

A kutatók célja egyelőre új gyártási technológiák és ciklusok kidolgozása és tesztelése. Az csak később derül ki, hogy az itt kifejlesztett akkumulátorok közül beindul-e valamelyiknek a tömeggyártása, illetve hogy melyik terjed el széles körben.